KOMISIJA O RATNIM ZLOČINIMA

Samo Srpska crkva suzdržana oko REKOM-a

04.11.2010 u 13:47

Bionic
Reading

Crkve i vjerske zajednice koje djeluju u državama s prostora bivše Jugoslavije uglavnom podupiru ideju o uspostavi regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava (REKOM), a tek Srpska pravoslavna crkva (SPC) sugerira 'oprez' kod takvih inicijativa, potvrdili su u četvrtak u Sarajevu njihovi predstavnici koji su sudjelovali u konzultacijama o uspostavi REKOM-a

U još jednom krugu rasprava, koje je organizirala Koalicija za REKOM i čiji je cilj uspostava neovisnog tijela koje bi u svrhu trajne pomirbe prikupljalo svjedočenja i dokaze o zločinima počinjenim u vrijeme ratova na prostoru bivše Jugoslavije, predstavnici crkava i vjerskih zajednica istaknuli su da dijele zajednički cilj uspostave pravde te pomirbe koja bi se na tome temeljila.

Monsignor Andrija Kopilović s Katehetskog instituta u Subotici kazao je da je potpora vjerskih zajednica ovakvoj inicijativi logična s obzirom na vrijednosti koje sve one dijele.

Podsjetio je da je i za Katoličku crkvu ljudski život najveća vrijednost koja se mora poštovati, a to mora biti norma svakog postupanja.

'Bez istine nema ni slobode', kazao je Kopilović podsjećajući na temeljna načela kršćanskog nauka.

Dodao je kako je nakon silnih stradanja iznimno važno očuvati čast i dostojanstvo nedužne žrtve, jer je to temelj pravednosti.

'Samo pokajanje vodi k pomirenju', kazao je monsignor Kopilović.

Generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije Mato Zovkić također je kazao kako je nedvojbena potreba za uspostavom regionalne komisije koja bi utvrdila činjenice o počinjenim ratnim zločinima.

'Ovu inicijativu podupirem svom snagom srca i pameti', kazao je Zovkić.

Govoreći u ime Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, sarajevski muftija Husein Smajić također je iskazao potporu ovakvim zamislima. 'Islamska zajednica će sudjelovati u svim inicijativama poput REKOM-a, no uz uvjet poštovanja istine i pravde', kazao je Smajić.

Pojasnio je kako to podrazumijeva prije svega priznanje genocida počinjenog nad Bošnjacima u BiH, privođenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića te nadoknada materijalne štete i bola koji je nanesen žrtvama.

Teolog Boško Tošović je govoreći u ime Srpske pravoslavne crkve (SPC) u BiH bio nešto suzdržaniji.

'SPC vrlo oprezno ulazi u ovu inicijativu', kazao je Tošović dodajući da je riječ o iznimno osjetljivom pitanju te da se ovakvim inicijativama može manipulirati.

Kazao je da bi bilo važno sve promatrati isključivo iz perspektive žrtve te da se 'naručenim deklaracijama' ništa bitno ne bi postiglo.

Saajevski paroh Vanja Jovanović sugerirao je pak to da bi svaka država bivše Jugoslavije trebala najprije uspostaviti vlastitu komisiju koja bi utvrđivala činjenice o ratnim zločinima, a tek nakon toga bi se odgovarajuća analiza mogla provesti na državnoj razini.

U raspravi su sudjelovali i predstavnici protestantskih crkava te židovskih zajednica iz Hrvatske, BiH i Srbije.