Vremenska prognoza

Samo danas će pasti više od 30 centimetara snijega, bit će zapuha i olujne bure

22.01.2019 u 07:03

Bionic
Reading

Cijeli će tjedan na kopnu biti uglavnom oblačno uz snijeg. Mjestimice će u gorju tijekom utorka pasti i više od 30 centimetara novog snijega, što će dodano rasti prema kraju tjedna. Meteorolozi upozoravaju na to kako bi probleme mogli stvarati zapusi, a promet će uz snijeg ograničavati često jaka i olujna bura na Jadranu, prema jugu i istočnjak i jugo

U većini krajeva u utorak će biti oblačno uz oborinu. Na kopnu snijeg, osobito u gorskim i istočnim predjelima te u Banovini, a izraženiji će biti uglavnom navečer i u noći, javlja Državni hidrometeorološki zavod. Na Jadranu većinom kiša, u Dalmaciji i pljuskovi s grmljavinom, koji lokalno mogu biti obilni. Na sjevernom Jadranu bit će i susnježice i snijega, pogotovo prema kraju dana.

Dok će vjetar na kopnu većinom biti slab, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana puhat će umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, a drugdje istočnjak i jugo, navečer u okretanju na jugozapadnjak.

Najviša dnevna temperatura od -3 do 2, na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije od 2 do 7, a drugdje na obali i otocima od 8 do 13 stupnjeva Celzijevih.

Nepovoljne biometeorološke prilike mogu kod meteoropata uzrokovati razdražljivost, umor i glavobolju. Kod reumatičara su mogući bolovi na mjestima ranijih ozljeda.

Potrebno je obratiti pozornost na zaštitu od hladnoće, osobito u unutrašnjosti.

Vremenska prognoza za Hrvatsku za 23. siječnja 2019. Izvor: DHMZ / Autor: tportal

U nastavku tjedna u kopnenom se području temperatura zraka neće znatnije mijenjati pa će se nastaviti relativno hladno vrijeme, uz povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Prevladavat će oblačno, povremeno uz oborine - većinom snijeg, uz stvaranje novog snježnog pokrivača, a mjestimice nakratko može biti i kiše, vjerojatnije u četvrtak, posebice u Slavoniji.

U srijedu će biti umjereno, na zapadu i pretežno oblačno uz povremenu oborinu, češću u prvom dijelu dana. Na kopnu će većinom padati snijeg, a na Jadranu kiša i pljuskovi. Malo kiše može pasti u Slavoniji, a snijega nošenog burom može biti na sjevernom Jadranu. Popodne su na istoku i jugu moguća sunčana razdoblja.

  • +20
U srijedu će na kopnu uglavnom padati snijeg Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Vjetar će na kopnu biti većinom slab, ali će zato na sjevernom Jadranu puhati jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, tijekom dana će prolazno oslabjeti, a u Dalmaciji će puhati jak južni vjetar, zatim i jugo.

Najniža temperatura od -5 do 0, na Jadranu od 1 do 6, na jugu do 8. Najviša dnevna od 0 do 2, a na Jadranu od 6 do 11 stupnjeva Celzijevih.

  • +27
Snijeg je početkom godine zabijelio Sinj i Dalmatinsku zagoru Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj