iz njemačke

Samo 199 Sirijca tražilo financijsku pomoć za povratak u domovinu

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 22.04.2019 16:02
  • Objavljeno 22.04.2019 u 16:02
Sirijska djeca

Sirijska djeca

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Vrlo mali broj Sirijaca koji su uslijed građanskog rata izbjegli u Njemačku je prihvatio financijsku pomoć njemačke vlade za povratak u domovinu. U 2017. je 199 osoba zatražilo financijsku pomoć za "dobrovoljni povratak" u Siriju, navodi se u odgovoru njemačke vlade oporbenim Zelenima koji je u ponedjeljak na uvid dobila agencija dpa.

Prošle godine je federalna vlada subvencionirala povratak 466 osoba u Siriju. U prva četiri mjeseca ove godine, 77 izbjeglica je zatražilo ovakvu vrstu potpore.

Što je potaknulo Sirijce i Palestince koji su tamo živjeli na povratak u Siriju nije statistički zabilježeno, ali su se "nostalgija za domovinom, poteškoće u integraciji i bolest članova obitelji" često navodili kao razlozi. Najviše molbi za financijskom pomoći je u 2018. pristiglo od izbjeglica koje su živjele u Donjoj Saski, Bavarskoj i Hessenu.

Od početka građanskog rata u Siriji 2011., oko 5.7 milijuna ljudi je napustilo zemlju. U Njemačku ih je primljeno oko 780 tisuća. Njemačka vlada slaže se s procjenom agencije UN-a za izbjeglice po kojoj uvjeti za povratak izbjeglica u Siriju još nisu zadovoljeni po pitanju "sigurnosti i dostojanstva".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!