BIVŠI PREDSJEDNIK GRUZIJE

Sakašvili poziva Ukrajince da se pobune protiv vlade

27.11.2016 u 16:42

Bionic
Reading

Gotovo 2000 ljudi okupilo se u nedjelju u središtu Kijeva na poziv bivšeg regionalnog guvernera Mihaila Sakašvilija, bivšeg predsjednika Gruzije, da se pobune protiv ukrajinske vlade

Poznat po prozapadnim stajalištima u svojoj domovini Gruziji, Saakašvili, koji je podnio ostavku na mjesto guvernera Odese ovaj mjesec, bio je jedan od stranih tehnokrata imenovanih na visoke vladine položaje u Ukrajini kako bi zemlju vodili proeuropskim putem.

Međutim, Saakašvili, predsjednik Gruzije od 2004. do 2013., dao je ostavku na mjesto guvernera jer mu se, kako je rekao, onemogućavala borba protiv korupcije među visokim dužnosnicima.

'Kradu sve do čega dođu', rekao je Sakašvili prosvjednicima. 'Boje me se jer znam kako uništiti njihovu kulu od karata. Boje me se jer ne šutim.'

Sakašvili
je bio velik pobornik proeuropske revolucije u Ukrajini kojom je s vlasti srušen proruski predsjednik. No često se sukobljavao s nekim članovima užeg kruga ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka.

Često ga se optuživalo da i on sam ima prevelike ambicije nakon što je objavio da namjerava osnovati oporbeni politički pokret koji bi mogao srušiti Porošenka s vlasti i dovesti do prijevremenih izbora.