subvencije boeingu i airbusu

SAD želi pregovorima riješiti trgovinski spor s EU-om

26.10.2020 u 15:48

Bionic
Reading

SAD je u ponedjeljak obavijestio Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) da želi pregovorima riješiti spor s Europskom unijom oko subvencija proizvođačima zrakoplova Boeingu i Airbusu

WTO je danas službeno Bruxellesu odobrio uvođenje kompenzacijskih carina na uvoz iz SAD-a u vrijednosti četiri milijarde dolara zbog nepropisnih američkih subvencija Boeingu.

U odvojenom sporu međunarodna je organizacija zbog europskih subvencija Airbusu već prošle godine SAD-u odobrila kompenzacijske carine na uvoz iz EU-a u vrijednosti 7,5 milijardi dolara.

Washington je tako uveo 25-postotne carine na uvoz niza prehrambenih proizvoda iz Europske unije, uključujući Hrvatsku.

Spor dvije zemlje oko subvencija proizvođačima zrakoplova traje već 16 godina i uvelike opterećuje njihove trgovinske odnose.

SAD je u ponedjeljak na sastanku WTO-ovog tijela za rješavanje sporova (DSB) izrazio žaljenje zbog odluke Europske unije o uvođenju kompenzacijskih carina i poručio da je spreman razgovarati.

„SAD je jako sklon pregovorima riješiti spor s EU-om oko opsežnih subvencija Airbusu. SAD je nedavno izložio prijedlog razumne nagodbe koja bi osigurala jednake uvjete“, priopćila je američka delegacija.

Analitičari uglavnom ne očekuju reakciju EU-a prije američkih predsjedničkih izbora koji se održavaju idućeg tjedna.