opametili se

SAD zatvaraju granicu s Meksikom, New York zaustavlja aktivnosti

20.03.2020 u 18:26

Bionic
Reading

Sjedinjene Države zatvorile su u petak granicu s Meksikom za sva putovanja koja nisu prijeko potrebna, a savezna američka država New York zaustavila je sve aktivnosti koje nisu nužne. Granica između Sjedinjenih Država i Meksika zatvorit će se za sva putovanja koja nisu nužna kao što je bio i slučaj između SAD-a i Kanade, u okviru borbe protiv širenja koronavirusa, objavio je Washington.

"SAD i Meksiko odlučili su zabraniti putovanja koja nisu nužna preko naše zajedničke granice", rekao je šef američke diplomacije Mike Pompeo.

"Naše dvije zemlje znaju koliko je važno surađivati kako bi se ograničilo širenje virusa", dodao je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

Njegov kolega zadužen za unutarnju sigurnost Chad Wolf pojasnio je da se zatvaranje ne odnosi na "legalnu trgovinu".

Dogovor o zatvaranju granice SAD-a i Kanade stupa pak na snagu u noći na subotu na inicijalno razdoblje od 30 dana.

Guverner savezne američke države New York Andrew Cuomo odredio je u petak zaustavljanje svih aktivnosti koje nisu nužne i zabranu okupljanja. Ta je mjera slična onoj koju je u četvrtak donio guverner Kalifornije, koji je stavio čitavu saveznu državu u karantenu.

Mjere su restriktivnije od onih koje su već donesene na saveznoj razini. "To je najradikalnija mjera koju smo mogli donijeti", rekao je guverner Cuomo, precizirajući da aktivnosti koje se smatraju nužnima za funkcioniranje neće biti zaustavljene.

Pobrojao je dućane s hranom, ljekarne i sve službe važne za zajednicu. Pojedinci će smjeti izaći u nabavku ili malo prošetati, sve dok poštuju princip socijalnog distanciranja i drže se najmanje dva metra jedni od drugih. "Svi smo u karanteni", rekao je.