ZUBATO SUNCE

SAD zatrpao snijeg, minusi stižu i nama

19.11.2014 u 13:10

Bionic
Reading

Temperature u svih pedeset američkih saveznih država bile su u utorak na točki smrzavanja ili ispod nje u neobično opsežnom valu hladnoće za ovo doba godine. U državi New York obilan snijeg pridonio je smrti četiriju osoba

Dok se Amerikanci bore s hladnoćom i snijegom koji u okrugu Erie, na zapadu države New York pada brzinom od 13 cm na sat tako da je mjestimično prešao dva metra, u našim krajevima temperature su još uvijek iznadprosječne, piše Crometeo

No u narednim danima situacija će se postupno mijenjati. Južina će oslabjeti, bit će više sunca, ali manje celzijevaca, osobito u jutarnjim satima. I dnevne temperature postat će primjerenije ovom dobu godine.

Vakula najavljuje prve ozbiljnije minuse

Kišno razdoblje danas završava, na Jadranu ponegdje još i uz pljuskove i grmljavinu. Do kraja tjedna diljem će Hrvatske biti suho, na Jadranu i pretežno sunčano, a u kopnenom području bit će i magle i niskih oblaka, piše u svojem Meteo kutku Zoran Vakula.

Pritom će u većini krajeva biti hladnije nego prošlih dana, mjestimice i znatno. U unutrašnjosti će jutarnja temperatura zraka biti oko nule, gdjekad i oko -4°C, ponajprije u Gorskome kotaru i Lici. I najviše poslijepodnevne vrijednosti približit će se prosječnima za posljednje desetodnevlje studenoga.

Osim što će nas temperatura zraka sljedećih dana podsjetiti kako živimo u hladnom dijelu godine, već jutros to čini i snijeg na Zavižanu. U sedam sati, motritelj DHMZ-a (www.meteo.hr) izmjerio je četiri cm, uz temperaturu od 1°C. Nije prvi poslije ljeta, ali je zanimljiv jer je prvih 19 dana studenoga bilo za čak oko 4°C toplije od prosjeka, pri čemu je još u petak na Zavižanu izmjereno 10°C.