ugrožena sigurnost

SAD zatražio od svojih državljana da odmah napuste dio oko kabulske zračne luke

28.08.2021 u 08:23

Bionic
Reading

Američko veleposlanstvo u Kabulu zatražilo je u petak od američkih državljana da hitno napuste područje oko zračne luke u Kabulu zbog sigurnosti, dan nakon smrtonosnog napada

"Američki građani koji se nalaze u ovom trenutku kod ulaza Abbey, Istočnog ulaza, Sjevernog ulaza i ulaza novog ministarstva unutarnjih poslova trebaju odmah otići", objavila je ambasada na svojoj internetskoj stranici bez dodatnih pojašnjenja. Uoči napada u četvrtak, objavljeno je slično upozorenje.

"Zbog prijetnji sigurnosti zračnoj luci u Kabulu, nastavljamo savjetovati američke građane da izbjegavaju otići na aerodrom i da izbjegavaju ulaze u zračnu luku", upozorava veleposlanstvo.

  • +17
Tisuće pokušavaju otići iz Kabula Izvor: Profimedia / Autor: Shakib RAHMANI / AFP / Profimedia

Ranije u petak, glasnogovornik ministarstva obrane John Kirby izjavio je da je evakuacija suočena s "neposrednim i uvjerljivim prijetnjama". To upozorenje objavljeno je dan nakon napada Islamske države u kojem je poginulo 85 ljudi, među kojima 13 američkih vojnika.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: AFPTV

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki ocijenila je da je još jedan napad "vjerojatan", navodeći stručnjake za sigurnost. Dani koji slijede bit će "dosad najopasnije razdoblje", dodala je. Evakuacije s kabulskog aerodroma se nastavljaju, nekoliko dana uoči roka za povlačenje američkih snaga 31. kolovoza. Dosad je iz Afganistana izvučeno više od 100.000 ljudi, ali više tisuća ih je i dalje u zračnoj luci.