NAJGORE OD HLADNOG RATA

SAD žali zbog zabrane usvajanja ruske siročadi

28.12.2012 u 21:22

Bionic
Reading

SAD je u petak izrazio duboko žaljenje zbog toga što je ruski predsjednik Vladimir Putin u petak potpisao zakon koji Amerikancima zabranjuje posvajanje ruske djece, optuživši Moskvu da je donijela političku odluku protiv Washingtona.

Glasnogovornik State Departmenta je u objavljenom priopćenju izrazio zabrinutost za sudbinu ruske djece, čiji je proces posvojenja već u tijeku, podsjetivši da su američke obitelji u posljednjih 20 godina usvojile 60.000 ruske siročadi.

"Duboko žalimo zbog ruske odluke o donošenju zakona koji stupa na snagu 1. siječnja i kojim se zabranjuje proces usvajanja djece na međunarodnoj razini između SAD-a i Rusije. Na taj se način onemogućuje aktivnost ruskih organizacija koje su na ovome surađivale sa svojim američkim partnerima", rekao je glasnogovornik ruske diplomacije Patrick Ventrell, reagirajući nakon što je ruski parlament izglasao zakon.

Zakon koji će na snagu stupiti 1. siječnja jedna je od najneugodnijih odluka koje je Moskva donijela prema SAD-u od Hladnog rata. Zakon je u ruskom parlamentu izglasan kao odgovor na "listu Magnitskog", koju je nešto ranije donio američki Kongres i potvrdio je predsjednik Barack Obama. Ta zakonska mjera zabranjuje ulazak u SAD ruskim čelnicima umiješanim u smrt odvjetnika Sergeja Magnitskog u zatvoru 2009. ili u druga kršenja ljudskih prava te predviđa blokadu njihove imovine.

Novi ruski zakon predviđa i sastavljanje "crne liste" Amerikanaca nepoželjnih u Rusiji, za koje se sumnja da su narušili prava ruskih građana.

Lista je sastavljena, ali se neće objaviti u javnosti, dodao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, a prenijela je agencija Ria Novosti.