ZBOG ZATVARANJA PASTORA

SAD uveo sankcije za dvoje visokih turskih dužnosnika

01.08.2018 u 22:29

Bionic
Reading

Sjedinjene Države objavile su u srijedu sankcije protiv turskog ministra pravosuđa Abdulhamita Gula i ministra Sulejmana Sojlua koji su, kako je kazala glasnogovornica Bijele kuća Sarah Sanders, imali vodeću ulogu u uhićenju i zatvaranju američkog pastora Andrewa Brunsona.

"Nepravedni pritvor pastora Brunsona i nastavak njegova progona od strane turskih dužnosnika jednostavno je neprihvatljivo", kazao je ministar financija Steven Mnuchin i objasnio da se radi o sankcijama financijske naravi.

Dodao je također da je predsjednik Donald Trump "potpuno jasno dao do znanja da SAD od Turske očekuje da ga smjesta oslobodi".

Objavivši sankcije, američko ministarstvo financija je istaknulo da su dvojica spomenutih turskih dužnosnika odgovorni za ozbiljna kršenja ljudskih prava te im je blokirana sva imovina koja je pod američkom nadležnošću. Također je američkim državljanima zabranjeno s njima poslovati.

Brunson je uhićen u listopadu 2016. u okviru čistki nakon neuspjela puča u srpnju iste godine.

Turske vlasti optužuju ga da je djelovao za račun mreže imama Fethullaha Gulena kojemu Ankara pripisuje neuspjeli državni udar, što on niječe. Prošli tjedan je smješten u kućni pritvor, ali ga Ankara i dalje odbija pusti na slobodu s obzirom da je optužen za Špijunažu" i "terorizam".

Glasnogovornik turskog predsjednika Tayyipa Erdogana Ibrahim Kalin u utorak je rekao da će Ankara "uzvratiti protumjerama" ako Sjedinjene Države ostvare svoje prijetnje sankcijama no da očekuje da dvije zemlje razlike riješe diplomacijom.

  • +13
Sva lica Recepa Tayyipa Erdogana Izvor: Profimedia / Autor: N.N.