ŠEF EUROPARLAMENTA

SAD uopće ne podupire borbu protiv klimatskih promjena!

28.04.2010 u 07:43

Bionic
Reading

Predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek, koji boravi u službenom posjetu Sjedinjenim Državama, u utorak je kritizirao Amerikance zbog toga što 'uopće ne podupiru borbu protiv klimatskih promjena'

SAD je najveći zagađivač Zemljine atmosfere zajedno s Kinom, a Obamina administracija od početka mandata u siječnju 2009. najavljuje donošenje zakona o smanjenju emisije stakleničkih plinova, koji nema ni približno dovoljnu potporu u Kongresu.

Na konferenciji za tisak u State Departmentu, zajedno s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton, Buzek je rekao da želi istaknuti razlike u pristupu 'američkih građana i europskih građana' u odnosu na dva pitanja - klimatske promjene i globalnu stabilnost.

'Što se tiče klimatskih promjena, nekad u EU kažemo da nas Amerikanci uopće ne podupiru. A mi bismo rado spasili naš planet, jer dobro znamo što se događa u Bangladešu i na 8.000 otoka u Tihom oceanu', rekao je Buzek, aludirajući na rast razine oceana zbog globalnog zatopljenja.

'Slažemo se da imamo različit pristup, ali moramo dublje analizirati zašto je tako velika razlika. Možda smo mi u krivu, a možda ste vi', dodao je.

Na pitanje o globalnoj stabilnosti, Buzek je kazao da EU i SAD imaju 'iste želje, ali različit pristup' te da stoga nemaju 'jako dobru suradnju'.

'Vi, Amerikanci, često kažete da vam Europljani uopće nisu od pomoći. Vi ne djelujete zajedno s nama', kazao je.

Državna tajnica Clinton prethodno je iznijela niz pohvala na račun transatlantske suradnje SAD-a i EU-a, jačanja uloge Europskog parlamenta nakon stupanja na snagu Lisabonskog ugovora, jačanja suradnje američkog Kongresa i Europarlamenta i drugih pitanja, što je Buzek potvrdio.

Na traženje novinara da i ona prigovori nešto Europskoj uniji, Clinton je kazala da SAD i EU 'imaju iste ciljeve kada je riječ o klimatskim promjenama i globalnoj stabilnosti te o globalnom gospodarskom oporavku, ali ne vide uvijek svaki korak na isti način, pa zato trebaju nastaviti suradnju'.

Povod Buzekova posjeta SAD-u je otvaranje ureda Europarlamenta u Washingtonu.