putovanja

SAD ukinuo vize za Poljake, Hrvatska ostala u čekaonici

04.10.2019 u 17:50

Bionic
Reading

SAD je u petak ukinuo vize Poljacima, objavio je predsjednik Donald Tump, pa su još samo četiri članice EU-a, uključujući Hrvatsku, ostale u viznom režimu s SAD-om.

Trump je prošloga mjeseca najavio da u sljedećih nekoliko tjedana očekuje ukidanje viza za Poljsku, što znači da njezini državljani za putovanje u SAD do 90 dana, bilo poslovno ili turističko, više neće trebati vizu.

U petak je objavio da je Poljska i službeno ušla u program izuzeća od viza (VWP).

Hrvatska, Bugarska, Rumunjska i Cipar jedine su preostale članice EU-a koje ne uživaju načelo reciprociteta između EU-a i SAD-a i njihovi su državljani neravnopravni u odnosu na državljane ostalih članica Unije.

Bruxelles je pokušao utjecati na brže rješavanje toga problema kako bi te zemlje ušle u WWP, no one najprije moraju ispuniti osnovni uvjet i sniziti postotak odbijenih zahtjeva za vize na manje od tri posto.

Iako je taj postotak za Hrvatsku u padu, on je 2017. godine još uvijek iznosio 5,1 posto. 

Hrvatska i Cipar posljednjih su godina spominjani kao pozitivni primjeri, blizu ispunjenja formalnih kriterija za ukidanje viza, no u VWP je ušla samo Poljska.

Iako je Europska komisija do 12. travnja 2016. trebala uvesti vize za državljane SAD-a i Kanade jer te države nisu ukinule vizu za sve građane EU-a, Komisija naposljetku nije provela svoju odluku.