sukob sa srbima

SAD snažno pritišće Kurtija: Ovo može ostaviti posljedice na naše odnose

07.06.2023 u 12:17

Bionic
Reading

Sjedinjene Države i Europska unija pokušavaju dodatnim pritiscima, posebice na kosovskog premijera Albina Kurtija, riješiti nove napetosti između Beograda i Prištine koje su eskalirale krajem svibnja kad je u sukobima između prosvjednika i snaga KFOR-a ozlijeđeno 30 mirovnjaka.

Nemiri na sjeveru, većinski naseljenom Srbima, izbili su kada su albanski gradonačelnici pod pratnjom naoružane policije ušli u općine četiri općine, nakon što su srpske stranke bojkotirala izbore u travnju na koje je izišlo tek 3,4 posto upisanih birača.

U gradiću Zvečanu je tijekom demonstracija intervenirao i KFOR, a u sukobima je ozlijeđeno 30 vojnika, mahom iz talijanskog i mađarskog kontigenta, te više od 50 prosvjednika.

Nova shuttle diplomacija Sjedinjenih Država i EU-a pod povećalo je početkom ovog tjedna dodatno stavila kosovsku stranu. Ukoliko ne uspije posrednička misija u kojoj su posebni izaslanici SAD-a i EU-a Gabriel Escobar i Miroslav Lajčak, to će, kako je poručio američki dužnosnik, značiti da Kosovo nije zainteresirano za koordinaciju i može ostaviti posljedice na odnose s Wasingtonom, koji snažno podupire kosovsku neovisnost.

"Točnije... ne Kosovo, već premijer (Albin Kurti)", rekao je Escobar u Prištini.

"Želim biti veoma jasan – sve ovo ne vidimo kao nešto što bi moglo imati dugoročan utjecaj na naše odnose. Međutim, akcije koje budu poduzete – mogle bi utjecati na neki dio naših odnosa”, rekao je Escobar, po izvješću albanskog servisa Glasa Amerike.

On je, kako se navodi, Kurtiju i kosovskoj predsjednici Vjosi Osmani prenio tri zahtjeva međunarodne zajednice - smirivanje tenzija na sjeveru Kosova, održavanje novih izbora i povratak dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Nijedno političko riješenje za deeskalaciju napetosti na sjeveru Kosova "ne može se postići bez zajednice koje se to tiče“, citirao je portal KoSSev poruku izaslanika EU-a za dijalog Miroslava Lajčaka nakon niza susreta prethodna dva dana u Prištini.

Escobar je izjavio da bi u sljedeća dva dana Kosovo i Srbija trebali postići sporazum o smirivanju situacije na sjeveru.

Lajčak i Escobar sastali su se u utorak navečer u Beogradu i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je pod dodatnim pritiscima masovnih prosvjeda "Srbija protiv nasilja" na kojima se sve glasnije čuju i zahtjevi da se povuče s dužnosti šefa države.

Iz Vučićeva ureda poslije tog sastanka prenijeta je njegova poruka da je Srbija oduvijek bila kooperativna i posvećena "postizanju kompromisnih i održivih rješenja u korist boljeg života i odnosa između Srba i Albanaca", uz jamstvo sigurnosti Srbima na Kosovu.

Vučić je u priopćenju istaknuo da Beograd inzistira na potpunom provođenju dogovorenih i potpisanih sporazuma iz Bruxellesa, napose na formiranju Zajednice srpskih općina, a međunarodnu zajednicu pozvao je da se u postizanju tog cilja "više anagažira s Prištinom".

O odgovoru Kosova i Srbije dvojica dužnosnika bi, kako je rekao Escobar, svoje pretpostavljene trebali izvjestiti do petka.

Escobar će u međuvremenu, kako se doznaje u Beogradu, održati konferenciju za medije u američkom veleposlanstvu.