OBRAČUN S MANJINAMA

SAD smatra čelnike mjanmarske vojske odgovornima za krizu s Rohindžama

18.10.2017 u 22:17

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Rex Tillerson izjavio je u srijedu da Sjedinjene Države smatraju vodstvo mjanmarske vojske odgovornim za nasilni obračun s muslimanskom manjinom Rohindža

Tillerson međutim nije rekao hoće li SAD poduzeti bilo kakve mjere protiv vojnih zapovjednika zbog ofenzive u kojoj je iz zemlje protjerano više od 500.000 Rohindža.

'Svijet ne može samo mirno gledati i svjedočiti zločinima u tom području', rekao je Tillerson na predavanju u Centru za strateške i međunarodne studije u Washingtonu.

'Za ono što se događa držimo odgovornim vojno vodstvo', dodao je.

UNHCR je u utorak objavio da je broj Rohindža koji su iz Mjanmara prebjegli u Bangladeš porastao na 582.000 i da izbjeglice svjedoče o neprekidnim nastojanjima da ih se istjera iz zemlje.

Vlasti u budistički većinskome Mjanmaru naglašavaju da je samo izvedena sigurnosna operacija u pokrajini Rahin nakon što su militanti Rohindža napali policiju i vojne postaje potkraj kolovoza.

Stručnjaci UN-a za ljudska prava koji su razgovarali s izbjeglicama u Bangladešu zaključili su da mjanmarske sigurnosne snage sustavno nastoje protjerati Rohindže - uništavaju njihova sela, zatvaraju vođe njihovih zajednica, ubijaju civile, siluju žene i djevojčice.