POVLAČENJE IZ HERSONA

SAD: 'Rusko povlačenje iz nekih dijelova Ukrajine ne znači da se rat bliži kraju'

10.11.2022 u 22:35

Bionic
Reading

Sjedinjene Američke Države su primijetile neke naznake da bi ruske snage mogle planirati povlačenje iz ukrajinskog grada Hersona, rekla je Bijela kuća u četvrtak

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan je rekao da rusko povlačenje iz nekih dijelova Ukrajine ne znači da se rat bliži kraju. Sullivan je kazao da Washington ne vrši pritisak na Ukrajinu da započne diplomatske pregovore s Rusijom glede rata.

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov je u četvrtak rekao da će Rusiji trebati najmanje tjedan dana da povuče svoje vojnike iz južnog ukrajinskog grada Hersona i da će zima usporiti borbena djelovanja, što će objema stranama dati mogućnost da se reorganiziraju.

Reznikov je u intervjuu u Kijevu rekao da Rusija ima 40.000 vojnika u Hersonskoj oblasti i da su ruske snage još uvijek u samom gradu, u njegovoj okolici i na desnoj obali ogromne rijeke Dnjepar. Reznikov je u razgovoru za Reuters priznao da je teško predvidjeti rusko djelovanje.

Ukrajinske snage već su ušle u vanjska predgrađa Hersona, tvrdi lokalni dužnosnik, dan nakon najavljenog povlačenja ruske vojske iz grada na jugu Ukrajine, prenosi dpa.

  • +14
Život u regiji Herson Izvor: Profimedia / Autor: Daniel Ceng Shou-Yi / Zuma Press / Profimedia

Guverner Mikolajivske oblasti Vitalij Kim je objavio da je grad Čornobaivka već pod ukrajinskom kontrolom, no nije dao daljnje pojedinosti. 'Nastavljamo šutjeti jer je sve ovo vojno pitanje', rekao je Kim. Ukrajinsko zapovjedništvo je u međuvremenu poručilo da se ruska vojska tek polako povlačila kako bi pojačala svoje obrambene linije na drugoj obali rijeke Dnjepar.