AMERIČKI KONGRES

SAD očekuje ulazak Hrvatske u EuU 2012.

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 15.04.2010 19:55
  • Objavljeno 15.04.2010 u 19:53
europska unija hrvatska

europska unija hrvatska

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva a

Sjedinjene Države očekuju da Hrvatska dovrši pristupne pregovore s Europskom unijom ove godine, kako bi mogla ući u Uniju početkom 2012., izjavio je pomoćnik američke državne tajnice za europske poslove Philip Gordon

'SAD podupire kandidaturu Hrvatske za EU. Nadamo se i očekujemo da Hrvatska može završiti pregovore ove godine. Ako se Ugovor o pristupanju ratificira brzo, Hrvatska bi mogla ući u EU početkom 2012.', rekao je Gordon svjedočeći u srijedu pred Pododborom za Europu, Vanjskopolitičkog odbora Predstavničkog doma Kongresa.

Ti će rokovi, po njegovim riječima, ovisiti o tome hoće li Hrvatska 'održati svoj tempo reformi, uključujući suradnju s Haškim sudom (ICTY), te sa sadašnjom predanošću nastaviti borbu protiv korupcije'.

Naglasio je da 'SAD pozorno prati i ohrabruje napore na rješavanju slovensko-hrvatskoga graničnog spora', kako sadašnji i budući kandidati za EU s neriješenim bilateralnim sporovima ne bi bili obeshrabreni.

Takvo šire i dugoročnije značenje rješavanju bilateralnih sporova u regiji Gordon je pripisao i rješenju spora oko imena između Makedonije i Grčke. Pomoćnik državne tajnice u svom je svjedočenju istaknuo da je 'regija zapadnoga Balkana ključna za budućnost Europe te je stoga u središtu stalnoga i snažnog angažmana Obamine administracije'.

'Integracija zapadnog Balkana u euroatlantsku zajednicu je visoki prioritet i dugoročni cilj za SAD', kazao je. Ostvareni napredak tijekom posljednjih deset godina po njegovoj je ocjeni dokaz snage stalnog vanjskog angažmana, unutarnjih političkih reformi i procesa euroatlantskih integracija.

Govoreći o tom napretku, on je kao primjer istaknuo ulazak Hrvatske i Albanije u NATO 2009., te ostalih zemalja regije u programe MAP i Partnerstvo za mir NATO-a. Za Kosovo je ocijenio de je postiglo 'ogroman napredak' u dvije godine neovisnosti, a za BiH da je značajno napredovala u rješavanju problema i izazova koja su nasljeđe rata. Također je istaknuo izbor proeuropske demokratske vlade u Srbiji i poboljšanje odnosa sa svim susjedima izuzev Kosova kao znak da i Beograd bilježi napredak.

Kao tri najveća izazova u regiji Gordon je izdvojio izostanak političkog kompromisa u BiH za nužne ustavne reforme, daljnju stabilizaciju Kosova te rješenje spora između Grčke i Makedonije.

'Unatoč izazovima koji ostaju, ova administracija i dalje vjeruje da, uz blisku suradnju s našim europskim partnerima i spremnost regionalnih čelnika da učine pravi izbor, zapadni Balkan može završiti svoj put prema euroatlantskim integracijama', zaključio je Philip Gordon, naglasivši da zemlje regije u tome i dalje mogu računati na snažnu potporu Sjedinjenih Država.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi