Mike Pompeo najavio

SAD obećao milijardu dolara za inicijativu koju Grabar Kitarović snažno gura dok je za Milanovića 'obična parada'

15.02.2020 u 10:37

Bionic
Reading

Sjedinjene Države osigurat će milijardu dolara za Inicijativu triju mora, izjavio je u subotu američki državni tajnik Mike Pompeo govoreći o projektu u kojem sudjeluje i Hrvatska

"Kroz mehanizam međunarodne suradnje i uz potporu Kongresa, osigurat ćemo milijardu dolara srednjoj i istočnoj Europi za Inicijativu triju mora", rekao je Pompeo na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu.

"Cilj nam je kroz snažan privatni i javni sektor zaštititi demokracije", dodao je.

Inicijativa triju mora neformalna je politička platforma članica EU-a iz istočne i srednje Europe na potezu Baltik-Jadran-Crno more.

Projekt je osobito promovirala hrvatska predsjednica u odlasku Kolinda Grabar-Kitarović s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom kako bi se postigla snažnija povezanost unutar regije na području energetike, transportne infrastrukture te digitalnih komunikacija, kao i smanjio jaz između zapadne i istočne Europe..

Grabar-Kitarović je na jednom od zadnjih predsjedničkih nastupa na marginama Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu pozvala svoga nasljednika Zorana Milanovića da podrži hrvatsko sudjelovanje u Inicijativi triju mora.

Odgovarajući tada na novinarsko pitanje o upitnoj podršci Inicijativi triju mora novoizabranog hrvatskog predsjednika Milanovića, Grabar-Kitarović je kazala da je to njegova odluka, ali bi mu ona preporučila da podrži inicijativu.

Dodala je i da vjeruje da se Hrvatska neće povući iz inicijative, jer ta inicijativa nije samo na predsjedničkoj razini nego na mnogim drugim razinama, kako predsjednika vlade i resornih ministarstava tako i samog biznisa.

Milanović je u predizbornim nastupima i intervjuima tu inicijativu nazvao "običnom paradom” i  “starom tlapnjom” predsjednice Grabar-Kitarović.