summit

Ministri: Inicijativa Triju mora važna za članice, EU i za transatlantske odnose

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 06.06.2019 14:45
  • Objavljeno 06.06.2019 u 14:45
Summit inicijativa triju mora

Summit inicijativa triju mora

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Inicijativa triju mora važna je ne samo za države koje u njoj sudjeluju nego i za Europsku uniju u cjelini, ali i za transatlantske odnose, zaključili su sudionici rasprave u okviru poslovnog foruma koji prati summit čelnika inicijative koja povezuje 12 zemalja članica EU-a od Baltika, Jadrana do Crnog mora

Inicijativa je značajan poticaj koji treba Europa, a mora biti komplementarna s EU-om, naglasio je slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar.

Ocijenio je da je glavna zadaća inicijative triju bolje povezivanje država koje u njoj sudjeluju nego što je to sada slučaj.

Poljski ministar vanjskih poslova Jacek Czaputowicz kazao je da su zemlje članice nakon II. svjetskog rata našle na pogrešnoj strani željezne zavjese, pa im je zajedničko to da su od zapadne Europe manje razvijene.

No, svi dijelimo zajedničku povijest, a sve članice EU-a sada imaju zajedničke ciljeve i zajedničku viziju o budućnosti integracije, što je dobar temelj za našu suradnju, kazao je Czaputowicz.

Istaknuo je i važnost transatlantskih odnosa rekavpši da SAD u istočnoj Europi moraju biti prisutne i zbog prijetnji koje dolaze s istoka.

Na to je upozorio i sudionik rasprave iz SAD-a, umirovljeni general James L. Jones rekavši da treba učvrstiti europske granice na Baltiku i Crnom Moru.

'Tamo počinje obrana Europe, prijetnje treba uzimati ozbiljno i na njih zajedno odgovarati', rekao je i dodao da američka administracija inicijativu snažno podupire kao stratešku suradnju i da je spremna uložiti više milijardi dolara za investicije u toj regiji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!