BILATERALNI GRANIČNI SPOR

SAD: Ne stavljamo se na stranu ni Hrvatske ni Slovenije

10.08.2015 u 23:53

Bionic
Reading

U vezi sa zadnjim zapletima u hrvatsko-slovenskim odnosima, vezanim za arbitražu o granici, Sjedinjene Države se ne stavljaju niti na jednu od dviju strana već očekuje da će to pitanje riješiti dvije države, rekao je u ponedjeljak američki State Department odgovarajući na upit Slovenske tiskovne agencije

'I Sloveniji i Hrvatskoj dali smo jasno do znanja da se u tom sporu ne stavljamo ni na jednu stranu. To bilateralno pitanje moraju riješiti vlade dviju država koje su članice EU-a i NATO-a, a uvjereni smo da to mogu i učiniti', navedeno je u odgovoru press službe američkog State Departmenta koji navodi STA.

Američko veleposlanstvo u Hrvatskoj objavilo je prije desetak dana da je granični spor između Hrvatske i Slovenije bilateralno pitanje i pozvalo dvije države da se dogovore oko 'najboljeg puta' za njegovo rješavanje što su hrvatski mediji protumačili kao potporu Hrvatskoj jer ne inzistira na nastavku nevjerodostojne arbitraže kao što to čini Slovenija.

'Pozdravljamo izjave hrvatskog vodstva koje je izrazilo želju da se ovo granično pitanje konačno riješi te bismo potaknuli obje strane da, u svijetlu najnovijih događaja, nastave razgovore kako bi odredile najbolji put kako dalje', odgovorilo je američko veleposlanstvo na upit Hine o skandalu u arbitraži o granici koji su napravili slovenski dužnosnici.

Nekadašnji slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je za Slovensku televiziju da bi nakon arbitražne afere Slovenija morala više raditi na odnosima sa SAD-om, što je sadašnja vlada po njegovim riječima zanemarila, te dodao da slovenskoj poziciji u arbitražnom prijeporu nije pomogla 'priča s Vršičem', odnosno nedavni dolazak ruskog premijera Dimitrija Medvedeva na Vršič, gorski prijelaz s Austrijom, gdje je sa slovenskim državnim vrhom komemorirao obljetnicu pogibije ruskih vojnih zarobljenika na slovenskom tlu u vrijeme I. svjetskog rata i poručio Europskoj uniji da su sankcije protiv Ruusije nepravedne i da neće postići cilj.

I neki drugi slovenski komentatori smatraju da je demonstracija rusko-slovenskog povijesnog prijateljstva oslabila poziciju Slovenije u Europskoj uniji, a navodno popuštanje Ljubljane imperijalnoj politici predsjednika Vladimira Putina osobito je žestoko kritizirao čelnik slovenske oporbe i bivši premijer Janez Janša.

O izboru svog novog arbitra u arbitražnom sudu slovenska će vlada odlučivati u četvrtak, nakon konzultacija premijera Mire Cerara s čelnicima svih stranaka u parlamentu. Ona ustraje da je arbitražnio proces živ i nakon što je Hrvatska počela proceduru izlaska iz arbitražnog sporazuma, te smatra da je to jedini način da se problem granice riješi.

Rupel je izjavio da odgovor slovenskog premijera Mire Cerara hrvatskom premijeru MIlanoviću, u kojemu je Cerar odbio mogućnost sastanka na kojemu bi se tražili novi putevi za rješenje spora, diplomatski pogrešnim i slabo sročenim.