FINANCIJSKA PIRAMIDA

SAD isplaćuje odštetu prvim Madoffovim žrtvama

09.11.2017 u 22:17

Bionic
Reading

Američke vlasti su u četvrtak priopćile da su počele isplaćivati odštetu žrtvama prijevare Bernarda Madoffa, kojega se financijska piramida urušila 2008. ostavivši velik broj uništenih ulagača

Fond MVF koji je ministarstvo pravosuđa osnovalo kako bi objedinilo tužbe oštećenika, isplatilo je 772,5 milijuna dolara 24.631 oštećeniku u svijetu, dodaje se u priopćenju.

Taj fond koji žrtvama prijevare treba isplatiti 4 milijarde dolara, zaprimio je 65.000 tužbi iz 136 zemalja.

Žrtve su oštećene za više od 40 milijarda dolara, navodi MVF.

"Nikakav novac neće moći ukloniti katastrofalne posljedice koje je Madoffova povijesna prijevara imala za te pojedince i tvrtke", rekao je William Sweeney, dužnosnik ministarstva pravosuđa, a prenosi se u priopćenju.

"No sada, gotovo desetljeće poslije, nadamo se da će žrtve napokon moći ugledati svjetlo na kraju tog dugog i crnog tunela".

Bernard Madoff trenutačno služi kaznu od 150 godina zatvora za najveću financijsku prijevaru u povijesti koja se procjenjuje na 65 milijarda dolara ako se računa glavnica i kamate koje su klijenti izgubili.

Prijevara se sastojala u tome da se uzima novac od novih klijenata za isplatu starih.

Prijevara je otkrivena u prosincu 2008. kada je, s izbijanjem financijske krize, sve veći broj ulagača počeo tražiti svoj novac, a Madoff nije mogao ispuniti njihove zahtjeve.