udarac kini

SAD i Papua Nova Gvineja potpisali obrambeni pakt

22.05.2023 u 11:09

Bionic
Reading

Državni tajnik SAD-a Antony Blinken potpisao je u ponedjeljak sporazum o obrani i pomorskom nadzoru s Papuom Novom Gvinejom koji će snagama obiju zemalja olakšati zajedničku obuku.

"Obrambenu suradnju izradile su Sjedinjene Države i Papua Nova Gvineja kao ravnopravni i suvereni partneri", rekao je Blinken na ceremoniji potpisivanja.

Ranije se u ponedjeljak Blinken sastao s čelnikom Papue Nove Gvineje Jamesom Marapeom, a kasnije će se sastati s 14 lidera pacifičkih otočkih zemalja.

Washington i njegovi saveznici nastoje odvratiti pacifičke otočne države od uspostavljanja sigurnosnih veza s Kinom, što je razlog sve veće zabrinutosti zbog napetosti oko Tajvana.

Kina pokušava proširiti svoj utjecaj u regiji pa je tako prošle godine sklopila sigurnosni pakt sa Solomonskim otocima.

Na nekoliko sveučilišnih kampusa u Papui Novoj Gvineji organizirani su prosvjedi protiv potpisivanja sporazuma zbog zabrinutosti za kinesku reakciju.

Čelnik PNG Marape pak kaže da će se nastaviti suradnja zemlje s Kinom, važnim trgovinskim partnerom Papue Nove Gvineje.

Obrambeni pakt predstavlja proširenje postojećeg sporazuma i dovest će do jačanja obrambene infrastrukture i kapaciteta Papue Nove Gvineje nakon desetljeća zanemarivanja, ranije je priopćila vlada Papue Nove Gvineje.

Marape je medijima u nedjelju rekao da će obrambeni sporazum također dovesti do povećanja američke vojne prisutnosti tijekom sljedećeg desetljeća.

Washington će omogućiti 45 milijuna dolara novih sredstava za jačanje ekonomske i sigurnosne suradnje s Papuom Novom Gvinejom, uključujući zaštitnu opremu za vojsku, ublažavanje klimatskih promjena, borbu protiv transnacionalnog kriminala i HIV-a/AIDS-a, priopćio je State Department.

Forum Indije i pacifičkih otočnih država

Indijski premijer Narendra Modi ranije je obećao potporu pacifičkim otocima na samitu u glavnom gradu Papue Nove Gvineje, Port Moresbyju.

Modi je poručio čelnicima 14 zemalja Foruma za suradnju Indije i pacifičkih otoka da će Indija biti pouzdan razvojni partner malim otočnim državama i da je predana "slobodnom, otvorenom i uključivom Indo-Pacifiku".

"Bez ikakve sumnje voljni smo podijeliti svoje sposobnosti i iskustva u digitalnoj tehnologiji, svemirskoj tehnologiji, zdravstvenoj sigurnosti, sigurnosti hrane, klimatskim promjenama i zaštiti okoliša", rekao je u uvodnom obraćanju.

Lideri formata Quad (Australija, SAD, Japan i Indija) dogovorili su se u Hiroshimi povećati suradnju s pacifičkim otočnim državama, istaknuo je.

U svom uvodnom govoru, Marape je pozvao Indiju da razmišlja o malim otočnim državama koje "pate zbog velikih zemalja".

Marape je rekao da je rat Rusije s Ukrajinom, primjerice, prouzročio inflaciju i visoke cijene goriva i struje u malim gospodarstvima u regiji.