SURTASS-E

Australci zbog indopacifičke krize nabavljaju rijetke sustave za otkrivanje kineskih podmornica

21.05.2023 u 07:13

Bionic
Reading

Australska Kraljevska ratna mornarica uskoro će dobiti pasivne sustave za otkrivanje podmornica koji bi trebali američkoj saveznici pomoći u poboljšanju sposobnosti protupomorničkog ratovanja i suočavanja s rastućom kineskom prijetnjom u indopacifičkoj regiji. Radi se o sustavu SURTASS-E koji bi trebao pripomoći Australiji u njezinim ambicioznim naporima modernizacije ratne mornarice, a tportal donosi više o tom sofisticiranom nadzornom mehanizmu

Američka agencija za obrambeno-sigurnosnu suradnju (DSCA) objavila je ovih dana da je State Department odobrio prodaju neobjavljenog broja sustava SURTASS-E po ukupnoj cijeni od 207 milijuna dolara. Time će Australija postati najnoviji kupac nadzornih tegljenih senzora (Surveillance Towed Array Sensor System – Expeditionary) koji su zapravo pasivni sustavi za rano otkrivanje neprijateljskih podmornica.

Sustav je dizajniran za rad na komercijalnim brodovima poput brodova za podršku na moru (OSV) i to uz male ili nikakve izmjene budući da SURTASS-E dolazi u obliku transportnih kontejnera. Australija trenutno raspolaže sa četiri takva broda, ali i mnoštvom namjenski izgrađenih vojnih brodova na koje se također mogu montirati sustavi SURTASS-E.

Zasad je poznato da cijena od 207 milijuna dolara uključuje sustav za obradu prikupljenih podataka, rezervni SURTASS sustav za sonarnu detekciju plovila, transportne kontejnere, komunikacijske dijelove i opremu za podršku, softver, obuku te inženjering američke vlade i druge srodne elemente logistike. Glavni izvođač programa bit će američki vojno-industrijski gigant Lockheed Martin.

Izvornik datira još iz vremena Hladnog rata

Izvorni sustav SURTASS razvili su američki stručnjaci za potrebe američke ratne mornarice još tijekom Hladnog rata. Sastoji se od pasivnih i aktivnih sonarnih nizova koje vuče brod i omogućuje otkrivanje podmornica na velikim udaljenostima, kao i sonarno praćenje platformi s taktičkim oružjem, ali i druga plovila od interesa. Može djelovati u svim vremenskim prilikama, a ovisno o brodovima na koje se montira može težiti između 64 i 155 tona.

SURTASS američke ratne mornarice ažuriran je kasnih 1980-ih te mu je pridodan niskofrekventni aktivni (LFA) sonar koji pomoću pasivnih i taktičkih senzora otkriva tiše dizelske i podmornice na nuklearni pogon. Stručnjaci ističu da je LFA posebno koristan za otkrivanje tihih prijetnji koje se sporo kreću u priobalnim vodama.

Američka ratna mornarica je sustave SURTASS prvobitno rasporedila na svojim brodovima za nadzor oceana klase Stalwart, a zatim i na više različitih katamaranskih plovila novije proizvodnje. Nakon završetka Hladnog rata, sustav SURTASS postao je znatno niži prioritet pa se taj tegljeni sustav danas nalazi na nenaoružanom američkom brodu za oceanski nadzor USNS Impeccable i četiri broda klase Victorious koji također nenaoružani nadziru veće morske površine. Valja reći da su sustavi SURTASS prodani japanskoj ratnoj mornarici koja ih koristi na tri nadzorna broda klase Hibiki, dok će Australija u jeku aktualne indopacifičke krize postati tek drugi strani kupac sustava.

Australski sonar Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wikimedia Commons

U usporedbi s prvobitnom inačicom, sustav SURTASS-E, čiji je razvoj započeo 2017., nema mogućnost aktivnog sonara, iako nudi veću fleksibilnost zahvaljujući svojoj kontejnerskoj, modularnoj prirodi. Rad na SURTASS-E obavljen je u sklopu brze izrade eksperimentalnog prototipa pa je nova inačica bila spremna za nadzor već dvije godine kasnije. Otkako je počeo rad na SURTASS-E, američka mornarica također je krenula u razvoj novog, brže razmjestivog, fiksnog, dubokovodnog aktivnog protupodmorničkog sustava za nadzor (AMASS) koji u simbiozi s moderniziranim SURTASS-om djeluje kao mobilni autonomni akustični simulator.

Nužan za zajedničku suradnju protiv Kineza

Prema pretpostavkama vojnih analitičara, Australci bi nove inačice tegljenih senzora mogla rasporediti na svoja dva broda za hidrografska istraživanja klase Paluma koji su također katamarani poput broodva iz klase Impeccable, Victorious i Hibiki. Također, postoji mogućnost da se SURTASS-E montira na hidrografske brodove klase Leeuwin i patrolne brodove klase Arafura.

Pentagon ističe da SURTASS-E u redovima australske ratne mornarice obećava poboljšanja na polju otkrivanja i praćenja podmornica s proširenom dometima, uključujući naprednije kineske podmornice. Točnije, DSCA navodi da će prodaja SURTASS-E poboljšati sposobnosti Australije u akustičnom nadzoru širokog područja te generiranja indikacija i upozorenja australskim zapovjedništvima. Takve sposobnosti, ocjenjuje Pentagon, znatno će poboljšati zajedničku sigurnost u indopacifičkoj regiji u kojoj Washington, uz Japan, smatra Australiju najvažnijim saveznikom na zapadnom dijelu Tihog oceana.

Valja podsjetiti da se Australija u posljednje vrijeme u blizini svoje obale sve češće susreće s kineskim provokacijama. U svibnju prošle godine u blizini Australije pojavio se kineski špijunski brod tipa 815 Dongdiao Haiwangxing koji je došao sasvim blizu zajedničke australske i američke pomorske komunikacijske postaje (HEHCS).

Radi se o vrlo osjetljivoj instalaciji koja pruža niskofrekventne radio komunikacije koje su od vitalnog značaja za operacije australskih i američkih podmornica koje djeluju u zapadnom dijelu Pacifika i istočnom Indijskom oceanu. Australija je kasnije zabilježila i slučaj opasnog manevriranja kineskog višenamjenskog lovca tipa J-16 u odnosu na australski patroli avion P-8A.

Stručnjaci se slažu da ovakve epizode izoštravaju vojne i strateške izazove koje Australiji predstavlja Kina. Kao dio snažnijeg pomorskog stava, australska vojska je spremna sve tješnje surađivati sa Sjedinjenim Državama i Ujedinjenim Kraljevstvom u okviru sporazuma AUKUS o čemu je tportal već pisao. Osim toga, Australija radi i na bespilotnom podvodnom plovilu većih dimenzija (XL-AUV) te besposadnom površinom brodu (USV) i nizu besposadnih podvodnih plovila (UUV).