znakovi apatije

SAD i Britanija kritiziraju ruske izbore, SAD ih ne priznaje na području Ukrajine

20.09.2021 u 18:18

Bionic
Reading

Rusija je spriječila građane da ostvare svoja građanska i politička prava na izborima, a Sjedinjene Američke Države ne priznaju izbore za rusku Dumu na suverenom ukrajinskom teritoriju, objavio je State Department u ponedjeljak

"Izbori za Dumu od 17. do 19. rujna u Ruskoj Federaciji održani su pod uvjetima koji ne odgovaraju slobodnom i poštenom postupku", priopćio je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

"Ne priznajemo održavanje izbora za rusku Dumu na suverenom ukrajinskom teritoriju i potvrđujemo našu čvrstu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine."

U kritici ruskih izbora pridružila se i Velika Britanija, koja je objavila da ruski parlamentarni izbori predstavljaju ozbiljno nazadovanje demokratskih sloboda i da nisu u skladu s međunarodnim obvezama koje je ta zemlja preuzela.

"Mjere koje su ruske vlasti poduzele kako bi marginalizirale civilno društvo, utišale neovisne medije i isključile prave oporbene kandidate iz sudjelovanja na izborima potkopavaju političku pluralnost i nisu u skladu s međunarodnim obvezama koje je Rusija preuzela", priopćilo je britansko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak.

Golos, organizacija koja neovisno nadgleda izbore, a koju su vlasti optužile da je strani agent, zabilježio je na tisuće prekršaja, uključujući prijetnje protiv promatrača i ubacivanje većeg broja listića, a primjeri o tome kružili su društvenim mrežama. Na snimkama se čini kako neki pojedinci polažu snopove biračkih listića u kutije.

Kremlj poriče suzbijanje političkih protivnika i tvrdi da su pojedinci procesuirani zbog kršenja zakona. I Kremlj i Jedinstvena Rusija odbacuju ikakvu ulogu u procesu registracije kandidata.

Odaziv birača bio je tek oko 47 posto, što pokazuje znakove apatije u biračkom tijelu.