zločini u tigraju

SAD duboko zabrinut stanjem u Etiopiji

28.02.2021 u 08:37

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Antony Blinken u subotu je osudio navodne zločine počinjene u etiopskoj pokrajini Tigraju i pozvao je Afričku uniju i druge međunarodne partnere da se uključe u rješavanje krize u toj regiji.

Dan ranije Amnesty International izvijestio je da raspolaže infromacijama da su eritrejski vojnici u Tigraju u studenome pobili stotine ljudi koji su se sklonili pred nasiljem u planinsko selo i da se vjerojatno radi o zločinu protiv čovječnosti.

"SAD duboko je zabrinut izvješćima o zločinima i sveukupno sve lošijem stanju u regiji Tigraj u Etiopiji", objavio je Blinken u priopćenju. "Također smo zabrinuti pogoršanom humanitarnom krizom".

Tigraj je bio poprište borbi od početka studenoga kad je etiopski premijer Abij Ahmed najavio vojne operacije protiv nekad vladajuće stranke u toj sjevernoj pokrajini Narodne oslobodilačke fronte Tigraja optužujući je za napade na logore savezne vojske. Provladine snage zauzele su regionalni glavni grad Mekele krajem studenoga no od tada traju sukobi u regiji.

"Pozivamo međunarodne partnere, posebno Afričku uniju i regionalne partnere, da rade s nama kako bi se odgovorilo na krizu u Tigraju uključujući djelovanjem UN-a i drugih relevantnih tijela", kazao je Blinken.

Pozvao je na "trenutačno povlačenje" eritrejskih snaga i regionalnih amharskih snaga iz Tigraja te na jednostrane objave prekida neprijateljstava svih strana. Mnogo je dokaza prisutnosti eritrejskih snaga u Etiopiji u sukobu u Tigraju no obje strane to niječu. Eritreja je odbila optužbe Amnestyja.