s-400

Erdogan: Turska predana sporazumu o kupnji ruske raketne obrane

04.06.2019 u 10:59

Bionic
Reading

Turski predsjednik Tayyip Erdogan u utorak je rekao kako ne dolazi u obzir da se Turska povuče iz sporazuma s Rusima o kupnji S-400 protuzračnog i protubalističkog sustava obrane

Odgovarajući na novinarske upite nakon jutarnje molitve, Erdogan je rekao kako američka ponuda o prodaji Patriot sustava obrane nije dovoljno dobra kao što je ona od Rusa.

"Postoji određen korak koji smo napravili, ovdje postoji sporazum i mi smo njemu predani", rekao je Erdogan o dogovoru s Moskvom. "Ne dolazi u obzir da napravimo korak unatrag", dodao je Erdogan.

Turski dogovor o kupnji sustava S-400 od Rusa, koji bi mogao biti dostavljen u roku od nekoliko tjedana, zabrinuo je Washington i druge turske zapadne saveznike iz NATO-a koji kažu da ruski sustav nije u skladu s NATO-ovim standardima i predstavlja prijetnju turskoj kupovini američkih borbenih zrakoplova nove generacije F-35.

Erdogan je naglasio kako je Turska ponudila SAD-u formiranje radne skupine kako bi zajedno pronašli rješenje, no nije rekao koji je bio odgovor Washingtona. Dodao je kako Turska ujedno raspravlja i o američkoj ponudi o kupnji Patriot sustava obrane.

"Nažalost američka strana nam nije dala dovoljno dobru ponudu kao što je ona za S-400", zaključio je Erdogan.