reakcija na propali posao

SAD dao po prstima Hrvatskoj i Izraelu: Uvjeti za prodaju aviona od početka su bili jasni

11.01.2019 u 11:36

Bionic
Reading

Veleposlanstvo SAD-a reagiralo je na propast posla s izraelskim borbenim avionima F-16 Barak te je Hrvatskoj i Izraelu poručeno da se uvjeti nisu mijenjali

U četvrtak je izraelsko izaslanstvo izvijestilo ministra obrane Damira Krstičevića da ne može isporučiti F-16 Barak, a iz izjava nakon tog sastanka, kao i onih proteklih dana, moglo se zaključiti da se ni Hrvatska ni Izrael ne smatraju krivima za propast tog posla.

Krstičević je odbacio svoju i odgovornost svojih suradnika tvrdeći kako je posao s hrvatske strane rađen profesionalno i kvalitetno te da se nije znalo za američke uvjete da prije prodaje aviona Barak iz njih treba izvaditi izraelsku nadogradnju.

Izraelski predstavnik, glavni direktor njihovog ministarstva obrane Udi Adam, u izjavi medijima također je ocijenio da Hrvatska nije mogla utjecati na ishod posla te da ne može biti odgovorna, a na sastanku s premijerom Andrejom Plenkovićem, kako donosi Večernji list, navodno je rekao kako su Izraelci tek u studenome 2018. dobili prve signale s američke strane da bi moglo biti problema oko isporuke aviona.

Da potencijalna krivnja za propast posla ne ostane na SAD-u, što su i hrvatski dužnosnici tvrdili posljednjih dana, pobrinulo se američko veleposlanstvo u Zagrebu te je u odgovoru na upit N1 televizije jasno ponovilo svoj stav, koji je i prije u više navrata iznosio veleposlanik Robert Kohorst.

  • +11
Sastanak oko nabave izraelskih aviona Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Uz diplomatsko izražavanje podrške hrvatskoj nabavi borbenih aviona četvrte generacije, naglasili su kako su njihovi uvjeti za prodaju izraelskih aviona, koje je Izrael sredinom 1980-ih kupio od SAD-a, od početka jasni.

'Kao što je uobičajeno u ovim vrstama prijenosa, postoje specifični tehnički uvjeti koji moraju biti zadovoljeni kako bi Sjedinjene Američke Države omogućile odobrenje prijenosa. Sve ovo vrijeme bili smo jasni u vezi svih uvjeta, a odobrenje prijenosa 27. prosinca 2018. bilo je u skladu s time', odgovorili su iz veleposlanstva SAD-a na upit N1 televizije.