DA NE PADNE U KRIVE RUKE

SAD će osiguravati sirijsko kemijsko oružje?

17.12.2012 u 17:03

Bionic
Reading

Američki dužnosnici sve su zabrinutiji da bi sirijsko oružje za masovno uništavanje moglo pasti u ruke islamskih ekstremista ili odbjeglih generala i stoga izrađuju planove za odgovor na takav scenarij, piše u ponedjeljak The Washington Post

Američki ministar obrane Leon Panetta postojanje takvih planova priznao je u petak tijekom posjeta vojnoj bazi Incirlik u Turskoj, oko 60 kilometara od granice sa Sirijom no nije želio otkriti detalje.

No, drugi dužnosnici ministarstva obrane potvrđuju da se takvi planovi prilagođavaju novonastalom stanju u Siriji te da američka vojska tijesno surađuje s Izraelom, Jordanom i NATO saveznicima, uključujući Tursku, kako bi se moglo pratiti i osigurati desetke lokacija za koje se sumnja da skrivaju sirijsko kemijsko oružje te se koordiniraju opcije za intervenciju ukoliko se pojavi potreba.

Dužnosnici Pentagona s detaljima planova upoznali su Kongres a u javnosti su tek priznali da se planiraju zajedničke operacije s jordanskim i turskim oružanim snagama te da se obavještajni podaci dijele s Izraelom, piše WP.

Američki dužnosnici nastoje osigurati i suradnju Rusije koja ima tijesne veze s režimom Bashara al-Assada i pomogla je razvoju njegova kemijskog oružja proteklih desetljeća.

Uz to, američka vlada kao i neke europske vlade, unajmila je privatne kompanije kako bi obučavale sirijske pobunjenike u poslovima nadzora i osiguranja kemijskog oružja u slučaju da Assad izgubi kontrolu nad njima, javlja CNN.

Članica senatskog odbora za oružane snage Jeanne Shaheen kazala je kako ima puno povjerenje u američke planove ali je upozorila da je zadaća ogromna i puno zahtjevnija nego u slučaju osiguranja libijskih skladišta kemijskog oružja.

Stručnjaci upozoravaju da se količina i vrsta sirijskog kemijskog oružja još uvijek velika nepoznanica i procjenjuju da zemlja ima nekoliko stotina tona iperita i visokotoksične nervne plinove, uglavnom sarin. No, postoje i dokazi da je Sirija pokušala razviti i još opasnije nervne plinove poput VX-a ili somana.

Većina oružja uskladištena je na dvije lokacije pokraj Homsa te još na jednoj oko 70 kilometara od Damaska a procjenjuje se da bi samo za nadzor i popisivanje sadržaja tih skladišta trebalo oko tisuću stručnjaka. U slučaju da sirijski režim odluči napasti vlastiti narod bojnim otrovima Pentagon procjenjuje da bi trebalo angažirati i 75 tisuća vojnika.

Jedan od prebjeglih sirijskih generala procjenjuje da bi količine bojnog otrova kojima raspolaže Sirija mogle odnijeti živote stotina tisuća ljudi kad bi se koristile protiv velikih gradova.