PRISTRANI SKUP

SAD bojkotira Jeremićevu debatu u UN-u!

10.04.2013 u 15:44

Bionic
Reading

Sjedinjene Američke Države (SAD) bojkotirat će zasjedanje Opće skupštine Ujedinjenih naroda (UN) na kojem bi se trebala revidirati krvava prošlost raspada bivše Jugoslavije. Američki dnevnik The Washington Post potvrdio je informaciju da će SAD, Kanada i Jordan sasvim sigurno bojkotirati Jeremićevu raspravu obrazloživši to činjenicom da 'u raspravu neće biti uključeni' i da je rasprava najvjerojatnije 'motivirana željom da se napada Haški sud'

List navodi da brojne europske zemlje razmatraju mogućnost da ne sudjeluju u današnjoj raspravi.  Američki diplomati su potvrdili da će Obamina administracija, Kanada i još neke vlade bojkotirati debatu u Općoj skupštini UN-a o Haškom suda i međunarodnoj pravdi, navodeći da time srpski diplomat i aktualni predsjedavajući Opće skupštine UN-a Vuk Jeremić zapravo 'želi diskreditirati UN-ov Sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY)'. Prema navodima američkog magazina Foreign Policy, odluka američke administracije je uslijedila tjedan nakon što je ambasador Jordana u UN-u princ Zeid Ra'ad Zeid al-Husein na svome blogu istaknuo da 'bojkotira navedeni događaj'. Jordan je među prvima najavio da će bojkotirati Jeremićevu raspravu u UN-u, nazivajući je kontroverznim skupom.

Zeid je tada napisao da će Jeremić iskoristiti raspravu u UN-u kako bi pokušao umanjiti zločine Srba na Balkanu počinjene tijekom 90-ih. On je tada spomenuo kako je Jeremić odbacio zahtjev pokreta Majke enklava Srebrenica i Žepa, koje su se željele obratiti tijekom rasprave, ali su na kraju dobile pravo prisustvovati kao promatrači.  Odluka je uslijedila i nedugo prije dolaska predsjednika Srbije Tomislava Nikolića u New York, gdje bi trebao otvoriti jednodnevnu debatu. Vuk Jeremić krajem prošle godine najavio da će organizirati debatu o Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) nakon što je ovaj sud oslobodio hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača.

Međutim, Jeremić, poznat po svojim oštrim kritikama Haškog tribunala, istaknuo je da debata neće biti ograničena na događanja na Balkanu, nego će vlade moći raspravljati o svim aspektima međunarodne pravde.
Napomenuo je da bi bilo vrlo žalosno i sramotno da neke države bojkotiraju navedeni događaj i ne prisustvuju debati. Tribunal za bivšu Jugoslaviju je optužio više od 90 srpskih državljana, uključujući i bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, što je izazvalo veliki gnjev srbijanske javnosti prema tom sudu, ocijenio je Foreign Policy.