BEZNADEŽNA MLADEŽ

SAD: 15 posto mladih drži da će rano umrijeti

01.07.2009 u 12:43

Bionic
Reading

Iznenađujuće velik broj adolescenata, njih gotovo 15 posto, drži da će umrijeti kao mladi ljudi, što mnoge od njih potiče na uživanje droge, na pokušaje samoubojstva te druga rizična ponašanja, pokazuje istraživanje koje je obuhvatilo 20.000 djece u Sjedinjenim Državama

CHICAGO - Studija je tako potkopala inače dosta prošireno vjerovanje da su adolescenti skloni rizičnome ponašanju zato što ne razmišljaju o posljedicama i zato što vjeruju da su neranjivi.

Baš naprotiv, studija je pokazala da se znatan broj mladih izlaže opasnostima "jer se osjeća beznadno i drži da nema mnogo što izgubiti", objašnjava autorica studije dr. Iris Borowsky.

U razdoblju od sedam godina promatrana djeca, koja vjeruju da će rano umrijeti, imala su sedam puta više izgleda da se zaraze AIDS-om nego optimistična djeca.

U cilju ispunjenja svoga života ti mladi fatalisti imaju veće izglede pokušati samoubojstvo te ulaziti u tučnjave u kojima zadobijaju teže ozljede.

Adolescencija je "vrijeme velikih mogućnosti i stoga iznenađuje tako znatan postotak mladih koji osjećaju da pred njima ne stoji dug život", navodi dr. Borowsky.

Autorica stoga poziva stručnjake da ozbiljno shvate rezultate studije objavljene u srpanjskom broju časopisa Pediatrics te da spriječe rizična ponašanja djece.

Analizom su bila obuhvaćena djeca od 7. do 12. razreda u razdoblju od 1995. do 2002. godine. Od 20.594 ispitane djece njih 14,7 u prvom je anketiranju izjavilo kako vjeruje da imaju dobrih izgleda umrijeti prije 35. godine.

U sljedećim krugovima anketiranja ti mali fatalisti već su se i upuštali u rizična ponašanja češće nego optimistična djeca.

Studija je pokazala i da su crnci kao i djeca roditelja s niskim primanjima, koja su i inače više izložena nasilju i teškom okruženju, češće ocjenjivala da imaju više izgleda umrijeti mlada.