NAKON OPTUŽNICE

Saborski kolege pozivaju Sauchu na ostavku

08.12.2017 u 13:14

Bionic
Reading

Nakon što je protiv Tomislava Sauche podignuta optužnica razvoj događaja komentirali su i drugi saborski zastupnici koji tog bivšeg SDP-ovog, a sada nezavisnog zastupnika pozivaju na ostavku

'Što se tiče podignute optužnice, nakon nje dolazi suđenje, a na njemu će se utvrditi istina - oni koji su krivi neka budu osuđeni, a oni koji nisu neka budu oslobođeni', kratko je podizanje optužnice protiv bivšeg stranačkog kolege komentirao šef SDP-ovog Kluba zastupnika Arsen Bauk.

Upitan treba li Saucha dati ostavku, dodao je: 'Nekoliko puta sam u drugim slučajevima odgovarao na to pitanje i rekao sam da, bez obzira na naša moguća stajališta, Ustav je vrlo jasan i kaže da se nitko ne može smatrati krivim dok mu se pravomoćnom presudom to ne dokaže. Optužnica svakako nije pravomoćna presuda. Što se tiče podnošenja ostavke, ja mislim da bi on trebao podnijeti ostavku, ali ne zbog optužnice, nego zato što je izabran na listi jedne stranke, a nakon toga podržava vladu njenih političkih suparnika. To nema direktne veze s optužnicom, a ima li indirektne, to mogu drugi nagađati.'

Ostavku zaziva i šef HSS-a Krešo Beljak. 'Nadam se da će institucije države napraviti svoj posao onako kako bi to trebalo napraviti. Gospodinu Sauchi želim da dokaže svoju nevinost i želim mu svako dobro u životu u ovoj teškoj situaciji za njega. No apsolutno bi trebao dati ostavku, u biti trebao ju je dati već davno, kad je promijenio stranu i otišao u HDZ', kazao je Beljak.

Na pitanje je li Saucha uteg vladajućoj većini koju podržava, Beljak je poručio: 'Njima ništa nije uteg. Njima drže većinu raznorazni tipovi, ne samo Saucha, tako da nema tu utega. Vjerojatno su htjeli da na taj način i HSS drži većinu, ali nas fotelje nisu zanimale.'

  • +3
Saucha napušta svoj stan nakon što mu je skinut saborski imunitet Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Da Saucha treba podnijeti ostavku, smatra i Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida. 'Nevjerojatno je da se u Hrvatskoj svaki dan nešto ukrade na svim razinama države. Ovdje se radi o teškom slučaju u samom srcu države, u Vladi. Nevjerojatno je da je tako dugo takva šteta za državu mogla biti skrivena. Neka se zapita gospodin Plenković kakvi ga to ljudi podržavaju jer je jasno da je cijela ova većina Frankensteinova većina, da je neprirodna ideološki i moralno. Neka se zapita želi li poslati tu poruku da mu Vlada ovisi o jednome Sauchi i raznim drugim prebjezima koji su preletjeli i izdali svoje birače, koji su na temelju političke korupcije prešli u većinu. Očito se radi o pobjedi privatnih interesa nad pravnim interesima i pozivam gospodina Sauchu da da ostavku. Smatram da je to jedino moralno', rekao je Sinčić.

Komentar je dao i Mostov Nikola Grmoja. 'Ne izgleda to dobro. Imamo čovjeka koji je neki dan predložen u Odbor za zakonodavstvo od vladajuće većine, a sada protiv njega imamo optužnicu. Nije lijepa slika. Ne bih više to komentirao, to ćete morati pitati premijera i vladajuću većinu, odnosno klub HDZ-a i HNS-a', rekao je Grmoja.

Sauchu je branio Milorad Batinić iz HNS-a, u čijem je klubu bivši SDP-ovac član. 'Kolega Saucha će biti sljedeći tjedan postati član Odbora za zakonodavstvo. Da, mislim da može biti u odboru. Vjerujem da će dokazati da su ove optužbe neopravdane', rekao je Batinić.

'Prije svega vjerujem da u demokratskoj državi kao što je Hrvatska vrijedi ustavno načelo pesumpcije nevinosti. Prema tome dok netko ne dobije pravomoćnu presudu kojim se proglašava krivim čovjek je nevin. To vrijedi za svakog građanina RH pa onda vrijedi i za saborskog zastupnika. Što se tiče o tome kako ja tumačim da je Saucha dio vladajuće većine, ja postavljam protupitanje bi li kolega Saucha bio vredniji zastupnik kada bi bio u oporbi. Njegovo je pravo dok je nevin građanin da glasuje prema svom nahođenju i opredjeljenju o svim aktima koje donosi Sabor bio on među vladajućima ili u oporbi. On je zastupnik sa istim pravima kao i mi svi drugi protiv kojih nije podignuta optužnica. Poštujući načelo presumpcije nevinosti mislim da kolega Saucha ima pravo sam po vlastitom nahođenju odlučivati hoće li biti vladajući ili oporbeni zastupnik i ništa manje nije vrijedan od bilo kojeg drugog zastupnika. Ako se optužnica potvrdi i ukoliko pravosuđe procesuira i donese presudu onda su to druge okolnosti. Do tada on može biti član svakog odbora bio on za zakonodavstvo ili neko drugo radno tijelo', poručuje pak šef HDZ-ovog kluba Branko Bačić.

Upitan je li ovo teret za vladajuću većinu, Bačić je rekao: 'Puno je zastupnika i drugih dužnosnika na različitim razinama obnašalo dužnost i kada je protiv njih podignuta optužnica, čak su i pobjeđivali na izborima nakon činjenice da je protiv njih podiguta optužnica. Ne vidim razlog zašto bi Sauchu promatrali drugačije u odnosu na brojne dužnostnike koji su imali opružnicu i dalje su sudjelovali u političkom životu u Hrvatskoj.'