PODIGNUTA OPTUŽNICA

Otkriveni detalji: Evo kako su Saucha i Zeljko izvlačili novac preko fiktivnih dnevnica

Sandra Zeljko i Tomislav Saucha

Sandra Zeljko i Tomislav Saucha

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Nakon gotovo godinu dana od izbijanja afere Dnevnice, USKOK je podignuo optužnicu protiv saborskog zastupnika Tomislava Sauche, nekadašnjeg šefa kabineta predsjednika Vlade Zorana Milanovića. Optužnica je podignuta i protiv Sandre Zeljko, bivše tajnice Vladi

USKOK ih u optužnici koja je u petak podignuta tereti za krivotvorenje putnih naloga u aferi Dnevnice.

USKOK Sauchu sumnjiči da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića lažirao putne naloge i zajedno sa svojom tadašnjom tajnicom Sandrom Zeljko nezakonito stekao 580 tisuća kuna.

Sauchu i Zeljko USKOK stavlja na teret 'počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, prijevare,  krivotvorenja službene ili poslovne isprave, pomaganja u krivotvorenju službene ili poslovne isprave te krivotvorenja isprave'.

Sauchi se na teret stavlja da je od studenoga 2013. do siječnja 2016. godine, kao predstojnik Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske u cilju pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi sebe i Zeljko, tražio od nje da izradi putne naloge za posebne savjetnike predsjednika Vlade Republike Hrvatske i zaposlenike Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske, te je potom nalagao da se u gotovini iz sredstava Državnog proračuna isplate akontacije dnevnica.

  • +21
  • +18

Sva lica Tomislava Sauche

Izvor: Pixsell / Autor: tportal/montaža

 Sastavljene putne naloge potpisivao je Saucha, a Zeljko ih je dostavljala u devizno računovodstvo Ureda za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske radi obračuna i isplate akontacija dnevnica, iako su znali da se radi o stvarno nepostojećim službenim putovanjima imenovanih osoba.

Zeljko je po uputama Tomislava Sauche izradila ukupno 125 putnih naloga i dostavila ih u devizno računovodstvo Ureda za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske čiji su ih ovlašteni službenici, u uvjerenju da se radi o vjerodostojnim putnim nalozima za službena putovanja u inozemstvo koja će stvarno biti i izvršena, obračunali te na teret sredstava Državnog proračuna isplatili gotov novac u visini traženih akontacija dnevnica.

Isplate je preuzimala Zeljko, a nakon toga sa Sauchom je dijelila novac. On je pak potpisom putnih računa potvrđivao da su službena putovanja doista i obavljena, iako su znali da to nije odgovaralo istini. Tako su izvukli, prema optužnici, 590.098 kuna.

Sandra Zeljko dolazi na sud

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Zeljko se tereti i da je kao administrativna tajnica predsjednika Vlade Republike Hrvatske, od ožujka 2016. do veljače 2017. godine, dakle nakon što je došlo do smjene vlasti, u cilju pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi na štetu Državnog proračuna Republike Hrvatske, izradila ukupno 66 putnih naloga za službena putovanja u inozemstvo zaposlenika Vlade Republike Hrvatske s neistinitim podacima o osobama koje trebaju službeno otputovati. 

S obzirom da tada Sauche nije više bio predstojnik, Zeljko je na nalozima krivotvorila potpise njegovih nasljednika te se sama potpisivala njihovim imenima. Novac je zadržala za sebe i time je izvukla 349.763 kuna.

Prema optužnici Sauchu se tereti i da je u dogovoru sa Zeljko muljao i s naknadom za prekovremene sate. Tijekom srpnja 2013. od zaposlenice Vlade zatražio je da se na njezin račun isplati novčani iznos na ime obračuna prekovremenih sati za Zeljko iako je znao da za takvu isplatu nema osnove.

Kako bi omogućio provedbu neosnovane isplate novca iz Državnog proračuna Republike Hrvatske u Saucha je naložio da se izradi i kao naručitelj je potpisao Ugovor o djelu u kojem su neistinito navedeni poslovi  za obavljanje kojih se zaključuje Ugovor o djelu, te da se za iste isplaćuje neto naknada od 4.300 kuna.

Novac je uplaćen neimenovanoj zaposlenici Vlade koja je potom taj novac po daljnjoj uputi Sauche i Zeljko, taj novac je uplaćen na račun majke od Sandre Zeljko, dok je Državni proračun Republike Hrvatske oštećen za duplo veću svotu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!