uoči rasprave

Saborska oporba složna: Vrijeme za nove izbore, korupcija raste, životni standard pada

20.02.2024 u 14:43

Bionic
Reading

Zastupnici saborske oporbe rekli su u utorak, uoči sutrašnje rasprave o raspuštanju Hrvatskog sabora, da je potrebno što prije raspisati nove parlamentarne izbore zbog niza korupcijskih afera i pada životnog standarda, a razgovori o mogućim koalicijama još su u tijeku

"Afera Ina, afera plina za cent, afera Mreža, lex AP i, kao kruna svega toga, imenovanje Turudića, SMS poruke i sve ono što se ovdje događalo pokazatelj su da mi imamo s jedne strane potpuno korumpiranu vlast, a s druge strane vlast koja se ne može baviti ničim smislenim osim afera", izjavio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru, nakon sastanka oporbenih klubova.

Grbin: Ova Vlada je gotova

Ustvrdi je da građani 'svakodnevno slušaju o korupcijskim aferama vladajućih', da im pada životni standard, a da rast mirovina zaostaje za rastom plaća.

''Ova vlada je gotova. Možda ona to još ne zna, možda je koncentrirana na prebrojavanje zastava, a ni to ne zna napraviti kako treba", kazao je predsjednik SDP-a Grbin.

Dodao je kako Vlada na čelu s premijerom Andrejom Plenkoviće, kojeg naziva 'čovjekom reduciranim u mišljenju', "ne može ispuniti niti ostvariti ono za što je dobila povjerenje građana i saborskih zastupnika".

SDP nije stranka radikalne ljevice, rekao je Grbin, odgovorivši na ocjene premijera Plenkovića, već, dodao je Grbin, socijaldemokratska stranka, što dokazuju njihovi programi društveno poticane stanogradnje, prijedlozi izmjena Zakona o radu i uvođenja poreza na nekretnine

I Benčič odbacila da je Možemo! radikalna ljevica

Zastupnica Možemo! Sandra Benčić kazala je da će zastupnici stranke biti prisutni u sabornici cijelo vrijeme dok traje rasprave.

Premijeru Plenkoviću poručila je da je 'nedopustivo nazivati građane ekstremistima i putinofilima zato što imaju različitu političku orijentaciju'.

"To je dno dna. Ta osoba ne zaslužuje biti ni kandidat, a kamoli bilo što drugo u ovoj zemlji. Vidjeli smo da sve njegove uglađene maske padaju kad se osjeća ugroženim. Onda vidimo njegovo pravo lice, autokratsko i krajnje bezobrazno prema vlastitim građanima", ustvrdila je Benčić.

Benčič je također odbacila navode prema kojima je Možemo! radikalna ljevica.

"Ono u čemu smo mi radikalni jest u našem zahtjevu da korupcija u Hrvatskoj mora odmah nestati te u zahtjevu da Hrvatska bude bolje zemlja iz koje ljudi ne bježe. To je sav naš radikalizam", odgovorila je.

Možemo! više neće raspravljati o pitanju koalicije sa SDP-om u svim izbornim jedinicama

Što se tiče predizbornih koalicija, članovi Možemo! više neće raspravljati o pitanju koalicije sa SDP-om u svim izbornim jedinicama, rekla je Benčić, ali i dalje su otvorni za koalicije u pojedinim izbornim jedinicama.

SDP-ov Peđa Grbin kazao je da se o svim oblicima predizbornih koalicija ''još razgovara te će se o njima još razgovarati".

Marijana Puljak: Na prosvjedu građani pokazali da žele drugačiju državu

"Mislim da su na prosvjedu građani pokazali da žele promjene, drugačiju državu i vladu te su nas pozvali da učinimo sve što je u našoj moći da dođe do smjene HDZ-a", izjavila je Marijana Puljak (Centar). No, kaže, no tek treba završiti razgovore o tome hoće li se smjena vladajuće stranke , HDZ-a, tražiti izlaskom u dva, tri ili u više bloka.

Nađi: Na centru otvoreni za proširenje koalicije, ali se sa svima s prosvjeda

Zastupnik Fokusa Davor Nađi napomenuo je da su se na centru već okupile četiri stranke koje su otvorene za proširenje koalicije, ali ne sa svim strankama koji su bile organizatorice prosvjeda na Markovom trgu.

Što se tiče raspuštanja Hrvatskog sabora, Fokus, IDS i Reformisti podržavaju taj zahtjev.

"Plenković je iziritirao javne službe, posebno s politikom koeficijenta, zatim institucije EU imenovanjem Turudića kojim želi opstruirati rad Ureda europskog javnog tužitelja te građane, što su pokazali velikim izlaskom na prosvjed", ustvrdio je.

Čačić: Vlada iza sebe ostavlja spaljenu zemlju

Radimir Čačić (Reformsti) Plenkoviću je vladu usporedio s onom Ivice Račana, u kojoj je bio ministar. No, dok je Račanovu ocijenio kao reformsku Vladu, koja je bez europskog novca dostizala Europu, Plenkovićeva je Vlada, kaže Čačić, njezin antipod.

"To je Vlada koja se svale na jednog čovjeka, koja iza sebe ostavlja spaljenu zemlju, koja nije provela nijednu reformu te koja potpuno otvorenim kriminalom stavlja šlag na tortu svog neuspjeha potpunim urušavanjem pravnog sustava", izjavio je Čačić.