život u doba korone

Sabor želi ograničiti neke slobode građana; Šeparović ekspresno odgovorio Jandrokoviću

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 25.03.2020 15:12
  • Objavljeno 25.03.2020 u 15:12
Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora

Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora

Izvor: Screenshot / Autor: Hrvatski sabor

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković najavio je u srijedu da će tražiti mišljenje Ustavnog suda o "ograničavanju sloboda građana" koje su uvedene radi zaštite od zaraze koronavirusom. Na odgovor Ustavnoga suda nije trebalo dugo čekati.

'Ustavni sud ne daje pravna mišljenja nikome pa ni Hrvatskom saboru koji mora ocijeniti jesu li ispunjene pretpostavke za postupanje po čl. 17 Ustava. Načelno govoreći prema čl. 125 al. 5 Ustava ako Ustavni sud uoči da postoji pojava neustavnosti i nezakonitosti, o tome izvješćuje Hrvatski sabor'', poručio je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, javio je portal RTL televizije.

Naum vladajućih je da zakonskim promjenama olakšaju mogućnost praćenja građana koji se nalaze u samoizolaciji zbog sumnje na zarazu koronavirusom.

Ranije tijekom srijede Jandroković je izjavio da će zatražiti mišljenje Ustavnog suda oko toga treba li primijeniti članak 17. Ustava, da dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru da bi donijeli odluku o ograničenju određenih sloboda, ili to mogu izravnom primjenom članaka 16., 32. i 50. koji se tiču slobode kretanja i slobode poduzetništva bez članka 17..

Dodao je da će, nakon što Sud da mišljenje o tome je li nužna primjena članka 17., odnosno odluka dvotrećinskom većinom u Saboru da se određena prava i slobode mogu ograničiti zbog zaštite zdravlja građana, organizirati glasovanje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!