sporni zakon

Sabor uputio prijedlog zakona o pomorskom dobru u drugo čitanje, oporba negoduje: 'Lažete građanima, nama i samima sebi'

08.02.2023 u 12:42

Bionic
Reading

Uz negodovanje oporbe i pozive da se povuče iz procedure, Hrvatski sabor u drugo saborsko čitanje uputio je u srijedu prijedlog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama

Oporbeni zastupnici uoči glasovanja pozvali još jednom na povlačenje iz procedure prijedloga tog zakona tvrdeći da je nejasan, nedorečen, neprihvatljiv i opasan .Tvrde dio plaža koje su sada javne više neće biti javne. Protiv zakona je stručna i zainteresirana javnost, vratite ga na doradu, a ne da se gura na silu, pozvali su Davor Dretar (Klub DP-a ) i Emil Daus (Klub IDS_a) .

I Anka Mrak Taritaš (Klub Centra i GLAS-a) kazala je da zakon nije zaslužio podršku u prvom čitanju . Treba ga raditi ispočetka jer s njime nered rješava novim neredom. Loše mijenjati drugim lošim nije rješenje, smatra također Katica Glamuzina (Klub Socijaldemokrati).

Peđa Grbin (Klub SDP-a) rekao je da u zemlji koja je ovisna o turizmu zakon o pomorskom dobru je tema svih tema i nisu se bez razloga svi digli protiv njega . ” Ono ne valja i nije dobro, zaigrali ste na privatne interese a zanemarili javne interese”, poručio je.

Katarina Peović (Klub HSS-a i RF-a ) kazala je da je zakon početak i temelj monetizacije javnog dobra odnosno pomorskog dobra koje predstavlja trećinu Hrvatske. „Trećinu Hrvatske staviti ćete na bubanj i prodati , zakon omogućava privatizaciju pomorskog dobra i zatvaranje pomorskog dobra za veliki dio stanovništva”, kazala je Peović te i ona pozvala na povlačenje zakona.

Ivana Kekin (Kub zeleno-lijevog bloka) ocijenila je da se radi o „zakonu opasnih namjera”. „Uvjeravate nas tjednima da svi krivo čitamo vaš prijedlog zakona, a koji će prvi put u Hrvatskoj omogućiti da ono što je bilo svačije postane nečije”, rekla je i dodala kako je vladajućima bitna samo bolja tržišna valorizacija obale. Dozvoliti će se i gradnja na pomorskom dobru i ograđivanje plaža i smanjena pristupnost plažama, dodala je.

  • +8
Sabor glasuje o raspravljenim točkama dnevnog reda Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Marija Selak Rasudić (Klub Mosta) tvrdi da je zakon štetna i podsjeća da je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti odbacila taj zakon i zatražila da se napiše novi. „Nisu samo u pitanju plaže, plaže su tek dimna zavjesa gdje ćete kroz založno pravo kao stvarno pravo dati naše opće dobro, pomorsko dobro na upravljanje bankama”, rekla je.

Zakon treba ići u drugo čitanje usprkos željama oporbe da se to ne dogodi, stava je Josip Borić (Klub HDZ-a) koji ističe da se zakonom želi nakon 20 godina urediti nered na pomorskom dobru. Pozvao je oporbu da ne politizira i ne straši ljude. „Plaže se po novom zakonu neće ograditi”, naglasio je. „Lažete građanima, lažete nama, lažete sami sebi”, uzvratila mu je Sandra Benčić (KLZ).

Devet zastupnika oporbe govorilo je o zakonu a od njih niti jedan nije s mora, primijetio je Andro Krstulović Opara (HDZ) nakon čega je predsjednik Sabora Gordan Jandroković odredio stanku kako bi smirio atmosferu. U drugo saborsko čitanje upućene su i izmjene zakona o vodama te zakona o rudarstvu.