'javno je dobro'

Prosvjednici protiv Zakona o pomorskom dobru najavili: Moguće su blokade plaža i morskih luka

02.02.2023 u 13:06

Bionic
Reading

Prosvjed protiv Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama održan je u četvrtak na zagrebačkom Markovu trgu, a prosvjednici okupljeni uz inicijativu 'Javno je dobro' traže njegovo povlačenje te izradu novoga

'Prosvjednici su poručili da je zakon izrazito štetan za građane i turiste, a da pogoduje privatizaciji, velikim investitorima i hotelima', prenosi HTV. Premijeru Andreju Plenkoviću poručili su da znaju dobro čitati, da neće odustati od mora i plaža te da su, ako se iscrpe sve legalne opcije, moguće blokade plaža i morskih luka.

  • +2
Prosvjed protiv Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'Nismo protiv reda na pomorskom dobru, dapače borimo se upravo za red, a ovaj zakon donosi nered', rekla je Marijana Botić iz inicijative. Predsjednik Otočnog sabora Denis Barić za N1 je objasnio što je najspornije u Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama:

'Plaže su i sad ograđene, a novi zakon kaže da neće biti ograda, ali da koncesionar može ograničiti pristup svom polju, što je automatski vrsta ograde jer će kontrolirati ulazak drugih građana na koncesijska polja. Zato tražimo povlačenje ovog zakona jer nam se može dogoditi da banke postanu vlasnici pomorskog dobra u Hrvatskoj', rekao je Barić i poručio da je ovo tema, suprotno izjavi premijera Plenkovića da to nije tema.

'Ovo je jako bitna tema i to kaže Ustav – da je pomorsko dobro opće dobro', rekao je Barić.