protiv prijedloga

Oporbena ljevica i desnica se udružile: Zakon o pomorskom dobru neće proći

02.02.2023 u 15:40

Bionic
Reading

Saborska oporba i s ljevice i desnice u četvrtak se oštro usprotivila prijedlogu zakona o pomorskom dobru, ocijenili su da je neprirodan i nenormalan, poručivši vladajućima da im neće proći jer nikome ne daju ni kamenčić s jadranskih plaža koje će ostati vlasništvo svih građana

SDP-ov Arsen Bauk rekao je kako bi premijer Andrej Plenković rekao da se oporba okupila zbog "ne-teme", a on kaže da su se okupili zbog Plenkovićeve političke volje, koja je za građane "ne-volja", ili da bude precizan "nevolja", pa se nada da će ta nevolja što prije otići s vlasti.

Pomorsko dobro mora ostati opće dobro

"Kažu nam, ostavit ćemo vam 30 posto, ostavit ćemo vam 50 posto plaža. Od kuda vam pravo da ostavljate nešto što nije vaše? Ne damo vam ni jedan posto", poručila je Marija Selak Raspudić (Klub Mosta).

Ustvrdila je da su te plaže trebale biti "premijerov briselski miraz", a nakon posljednjih događaja sve što mogu reći premijeru je - "niste više poželjna udavača, miraz Vam ne treba, ostavite nam plaže, ostavite nam pomorsko dobro kao opće dobro".

Ocijenila je da su plaže tek "dimna zavjesa ispod puno dubljih problema koje skriva zakon - ostvarenje pomorskog dobra kao vlasništva za investitore i banke kroz založno pravo kao stvarno pravo". Poručila je vladajućima da im to također neće proći.

Zastupnik Davor Dretar (Domovinski pokret) podsjetio je na inicijativu DP-a, kojoj su se pridružili svi oporbeni klubovi, za izglasavanje nepovjerenja premijeru.

Zakon zbog kojeg ljudi danas prosvjeduju po cijeloj Hrvatskoj, a siguran je da će prosvjedovati i dalje, jest "neprirodan, blago rečeno nenormalan".

"Ne damo nikome niti jedan jedini kamenčić s plaža jadranskih obala, jer one su hrvatske, one su vlasništvo svih građana ove države", poručio je Dretar.

  • +18
Zagreb: Sabor raspravlja o izmjenama Zakona o vodama Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

"Pozivamo premijera, ministra Butkovića, tajnika Bilavera i druge iz ministarstva da dođu i čuju ljude koji su se okupili na Markovu trgu, koji su krenuli u četiri i pet ujutro iz Splita, s Ilovika i s drugih otoka da mu poruče da mu ovo neće proći", rekla je zastupnica iz Kluba Zeleno-lijevog bloka Ivana Kekin.

Pozvala je građane da potpišu njihovu peticiju "Nije dobro za pomorsko dobro", koja je skupila već više od 22.000 potpisa, kojom se traži povlačenje prijedloga zakona iz procedure. 

Zastupnica Centra Marijana Puljak rekla je da se Klub Centra i GLAS-a pridružuje zahtjevima da se takav zakon povuče iz procedure, uskladi s Ustavom i tek onda ponovno dođe u Sabor. 

More i plaže bez ograde i straže

"More i plaže bez ograde i straže", ponovila je Puljak rečenicu koja se čula, kako je rekla, od inicijative i građana. 

"Stav IDS-a je jasan - pomorsko dobro je opće dobro i takvo treba ostati. Odredbe prijedloga zakona onemogućavaju pristup građana nekim plažama, a opće dobro trebaju svi koristiti", istaknula je Katarina Nemet te apelirala na ministarstvo da zajedno s Državnim odvjetništvom pokrene ucrtavanje i upis pomorskog dobra u katastru i zemljišnim knjigama.

I HSS-ov Krešo Beljak podržao je inicijativu oporbe, što je najbolji način da se vidi "kako u Hrvatskoj postoji opozicijska politička scena, koja se može dijeliti na lijevo i desno, i HDZ koji nije politička stranka, nego se bavi isključivo kriminalom i kriminalnim donošenjem zakona, protiv čega je kompletna opozicija".