bURNI KRAJ ZASJEDANJA

Vladajući se već razbježali, oporba umalo srušila kvorum, ali ga 'pridržao' bivši SDP-ovac

31.10.2018 u 12:22

Bionic
Reading

Zadnje radne sate prije odlaska na dvotjedni odmor zastupnici su u Saboru ipak uzburkali. Zbog glasanja o istražnom povjerenstvu stankama su zasuli predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića

Iza podneva zastupnici su zasjeli u klupe kako bi prionuli glasanju, no kako je prva točka bila glasnje o istražnom povjerenstvu u slučaju Agrokor, šefa Sabora Gordana Jandrokovića zastupnici su zasuli zahtjevima za stankom.

'Tražimo stanku kako bi se dodatno konzultirali i kako bi kolegama iz HDZ-a dali priliku da još malo razmisle. Znam da su mnogi bili na predstavljanju knjige i da su impresionirani onime što je Dalić rekla. Ali ja vas moram izbaciti iz iluzije. Nije došlo do kraja ortačkog kapitalizma nego je on nastavljen', poručio je SDP-ov Peđa Grbin.

'Razmislite još jednom. Skrivate istinu što s desilo oko lex Agrokora. Milijune su zaradili vaši prijatelji, to im je omogućila vaša vlada. Zbog čega niste za povjerenstvo i zbog čega skrivate informacije? Dajte da građni čuju što je istina', obratio se zastupnicima HDZ-a SDP-ov Gordan Maras.

HDZ-ov Branko Bačić također je zatražio stanku, ponovivši kako bi osnivanje istražnog povjerenstva bilo protuzakonito jer je za neka pitanja koje bi ono trebalo provjeravati otvoren sudbeni postupak.

'Ne može se osnovati povjerenstvo. A s druge strane ova priča koja se pokušava nametnuti kako je afera Hotmail bila protuzakonita nije točna. Savjetnici su koristili sredstva vjerovnika. Po kaznenoj prijavi DORH je proveo izvide i nije bilo nezakonitosti', pojasnio je Bačić.

  • +5
Sabor danas glasovanjem zaključuje 9. sjednicu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Kako su i Živi zid i SDP zatražili stanku zbog istražnog povjerenstva, GLAS-ov Goran Beus Richembergh svoju je zatražio kako bi svima čestitao Dan reformacije, Slovencima njihov državni praznik, a Nijemcima Dan pismenosti.

Da izglasaju istražno povjerenstvo zatražio je i Mostov Nikola Grmoja, koji je podsjetio i na svjedočenje bivšeg guvernera Željka Rohatinskog u prvom istražnom povjerenstvu za Agrokor.

Šef Sabora nakon toga odredio je stanku od deset minuta, a nakon nje odglasano je i o istražnom povjerenstvu.

Sa 74 glasova protiv i 48 za Sabor je odbio osnivanje istražnog povjerenstva za Agrokor.

Odluku da se osnuje povjerenstvo predložio je Most i potpisalo 16 zastupnika. Povjerenstvo bi se, prema njihovom prijedlogu, bavilo okolnostima nastanka lex Agrokor, a posebice aferom Hotmail. Zagovornici Povjerenstva isticali su da ono mora utvrditi sve okolnosti vezane za utvrđivanje stanja u koncernu Agrokor te pripremu i donošenje lex Agrokor, posebno tko je, kada, kako i zašto donio odluku o modelu rješavanja problema u Agrokoru, okolnosti formiranja grupe Borg u tzv. aferi Hotmail i ulogu državnih dužnosnika u tome, kako je ta grupa izradila zakon itd.

U drugo čitanje zastupnici su poslali paket zakona iz mirovinske reforme. Već nakon glasanja o prvom zakonu iz paketa, za riječ se javio SDP-ov Arsen Bauk. 'Glasanje o prvom zakonu pokazalo je da vladajuća većina nema kvorum, pa mi dalje nećemo sudjelovati i držati vam kvorum. Predlažemo da preskočite glasovanje o ovim zakonima', kazao je Bauk, nakon čega se cijela oporba pokupila van sabornice.

Iako je bilo pitanje hoće li se glasovanje moći nastaviti, u pomoć je vladajućima uskočio Mario Habek, koji je nedavno izašao iz SDP-a. Već se spekulira da će i on u sljedećim tjednima postati član Bandićevog kluba zastupnika.

Kvorum su potpomogli i Željko Glasnović i te HSU-ov Silvano Hrelja. Kako je Hrelja pojasnio za tportal, kada je vidio da kvorum ne ovisi o njemu, ostao je glasati za mirovinske zakone. Pojašnjava kako je u paketu podržao dva zakona - onaj o dodatku na mirovine i o dobrovoljnim mirovinskim fondovima, dok je za ostale glasao protiv. 'Da je kvorum ovisio o meni, izašao bi van', kaže nam Hrelja.

HDZ-ov Branko Bačić objašnjava pak da su vladajući i bez Habeka imali kvorum te da se prilikom glasovanja nakon izlaska oporbe, Darinko Dumbović nije na vrijeme uključio. Naime, pri glasanju o prvom zakonu, u sabornici je bilo 77 zastupnika, no kasnije se ta brojka ipak povećala do 79. Kvorum čine 76 zastupnika.