unosan posao

Masne plaće u Saboru: Koliko na kraju mjeseca s dodacima natuku zastupnici?

02.11.2018 u 14:07

Bionic
Reading

Iako je ranije tako bilo najavljivano, Vladimira Palfi ipak neće vidjeti saborske klupe, u kojima će se do daljnjeg zadržati Branimir Bunjac. Maloj prepirci u Živom zidu, kako se spekulira, kumovali su saborska plaća i ostale beneficije koje idu sa zastupničkim životom. Doznali smo koliko to doista zastupnici zarađuju i koje su im sve beneficije

Kolika je saborska plaća, pitanje je na koje nema jednoznačnoga odgovora jer gotovo svaki od 151 zastupnika ima drukčiju plaću. Prosjek je oko 15 kuna neto, no ovisno o dužnostima koje obavljaju, plaća im seže od 13 tisuća, a može se popesti i do više od 20 tisuća kuna.

Plaće zastupnika obračunavaju se, naime, kao umnožak koeficijenta i osnovice za obračun plaće u bruto iznosu, uvećan za 0,5 posto za svaku navršenu godinu radnog staža, a ukupno najviše za 20 posto. U kalkulaciju ulaze i prirez prema prebivalištu te osobni odbitci.

I dok je osnovica svima ista i iznosi 3890 kuna, svaki zastupnik ima drukčije godine staža. Koeficijent im iznosi 5,27, no oni koji su na čelu saborskih odbora ili na čelu Sabora imaju i veći koeficijent. Potpredsjednici odbora imaju koeficijent 5,70, a predsjednici odbora 6,42. Potpredsjednicima Sabora, a to su u aktualnom sazivu Milijan Brkić, Željko Reiner, Furio Radin, Božo Petrov i Siniša Hajdaš Dončić, koeficijent iznosi 7,14. Predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću plaća se obračunava uz koeficijent 7,86.

  • +10
Živi zid objasnio ostavku Branimira Bunjca na dužnost saborskog zastupnika Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

No, osim same plaće, zastupnici imaju pravo i na mjesečni zastupnički paušal u iznosu od 1500 kuna, koji im se prema zakonu isplaćuje za 'povećane materijalne troškove u obnašanju dužnosti'.

Oni koji pak žive izvan Zagreba imaju pravo i na naknadu za odvojeni život u iznosu od 1000 kuna, no ona im se ne islaćuje u mjesecima kad Sabor ne zasjeda, odnosno od 15. srpnja do 15. rujna te od 15. prosinca do 15. siječnja.

Usto, zastupnici čije je prebivalište udaljeno više od 50 kilometara od Zagreba imaju pravo na trošak smještaja u metropoli pa im je plaćen mjesečni najam do 2500 kuna te na ime režija još 500 kuna.

Nadoknađuju im se i troškovi prijevoza, ali i dnevnice i hotelski smještaj tijekom službenih putovanja.

  • +8
Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon kraja mandata, odnosno odlaska s dužnosti, zastupnici imaju i pravo na naknadu ako ne nađu odmah posao. Do prije nekoliko godina ta se naknada kolokvijalno zvala '6 plus 6' jer su zastupnici nakon odlaska s dužnosti šest mjeseci primali punu plaću, a šest mjeseci pola plaće. No, na inzisitranje Mosta, to je ipak izmjenjeno 2016.

Izmijenjenim zakonom to je pravo ograničeno tako da, umjesto prijašnjih 'šest plus šest', dužnosnici koji provedu manje od tri mjeseca u Saboru neće imati pravo na naknadu.

Oni koji dužnost obnašaju između tri mjeseca i godine dana po isteku mandata primat će cijelu plaću tri i još pola plaće iduća tri mjeseca, a onima koji na dužnosti ostanu više od godine dana ostaje sadašnje pravo na šest mjeseci pune i još šest mjeseci pola plaće.