posljedice potresa

Sabor se seli zbog obnove, u igri su dvije lokacije

19.12.2023 u 12:46

Bionic
Reading

Dvije su ponude pristigle na javni poziv za zakup prostora u koji bi se, dok se bude obnavljala njegova potresima oštećena zgrada, preselio Hrvatski sabor, tko je ponude poslao i za koje lokacije, za sada je nepoznato

Odlučeno je da se o tome za sada ne govori, odnosno dok nadležno povjerenstvo ne prouči pristiglu opsežnu dokumentaciju i dok se ne vidi udovoljava li ona uopće traženim uvjetima, doznaje se u Saboru. Sabor za zakup traži poslovni prostor od najmanje 7000 metara četvornih, prostor mora biti na području Zagreba, a plan je da se zakupi na tri godine, uz mogućnost produženja.

Prostor treba imati dvoranu za održavanje plenarne sjednice, minimalno šest dvorana za sjednica odbora, prostore uredske namjene i one za odlaganje uredskog materijala, prostor za ugostiteljske usluge, sanitarne čvorove, parking za službena vozila, vanjski perimetar oko zgrade i sl. Prostor u koji bi se Sabor preselio treba biti spreman za useljenje i opremljen svom potrebnom infrastrukturom.

  • +7
Ilustrativna galerija/Sabor raspravlja o izmjenama Zakona o obveznim mirovinskim fondovima Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Sabor bi prihvatio i nedovršeni prostor uz obvezu ponuditelja da ga uredi i opremi potrebnom infrastrukturom prema zahtjevu Sabora. Hoće li se i koja odluka o ponuđenom prostoru prihvatiti, u konačnici će odlučivati saborsko Predsjedništvo kojeg čine predsjednik i potpredsjednici Sabora, dakle Gordan Jandroković, akademik Željko Reiner, Ante Sanader, Furio Radin, Davorko Vidović i Sabina Glasovac. Iako to službeno nije komunicirano, Sabor bi aktualni, 10. saziv trebao zaključiti u svojoj zgradi na Trgu svetog Marka.