velika dvorana

Sabor gotovo jednoglasno podržao sve Vladine mjere, sporni zakon o elektroničkim komunikacijama otišao u drugo čitanje

07.04.2020 u 09:36

Bionic
Reading

Nakon Inine zgrade u Šubićevoj ulici, saborski zastupnici danas su se izvanredno preselili u hotel Westin gdje će se odraditi glasovanje o Vladinom paketu gospodarskih mjera. Ipak uoči glasovanja, zastupnici su se izjašnjavali o amandmanima

13.24 Glasovanje je završilo. Sada slijede slobodni govori zastupnika.

13.00 Na glasanju su se našle i izmjene Zakona o elektroničkim komunikacijama, no HDZ je predložio da izmjene zakona idu u drugo čitanje. Podsjetimo, radi se o zakonu kojim se bi omogućilo praćenje lokacije mobitela građana kako bi se provjeravalo tko krši samoizolaciju. Oporba je već ranije žestoko kritizirala takvu namjeru.

Da se zakon pošalje u drugo čitanje podržalo je 89 zastupnika, dok je 41 bio protiv.

12.53 Podrška oporbe ipak je izostala kod izmjena Zakona o lokalnim izborima. Zakon je, izvijestio je Jandroković, ipak prošao jer je za njega glasalo 90 zastupnika, dok ih je 40 bilo protiv.

'U konkretnom slučaju radi se o prijedlogu zakona kojim je umanjeno biračko pravo građana, kao i pravo na lokalnu samoupravu. Ovu odluku je trebalo donijeti dvotrećinskom većinom ', poručio je SDP-ov Peđa Grbin.

Na to je upozorio i Mostov Nikola Grmoja.

'Smatram da smo postupili u skladu s poslovnikom Sabora i da je za zakon bila potrebna natpolovična većina', kazao je Jandroković.

12.45 Prije glasovanja o Zakonu o HNB-u stanku je zatražio Ivan Lovrinović, no odmah je došlo do sukoba s Jandrokovićem.

'Jesam molio na početku da se javite svi koji tražite stanke? Neću vam sada dati stanku', kazao je Jandroković.

'Pa nećemo raditi gemišt, ono je bilo vezano uz gospodarske mjere, a sada je nešto drugo', pokušavao je reći Lovrinović.

'Lijepo sam molio prije početka glasanja, a vi se sada služite smicalicama. Odite na svoje mjesto', kazao je Jandroković, dok ga je lovrinović optužio za diktaturu.

12.42 Velikom većinom glasova podržani su i zakoni iz domene unutarnjih poslova, kojima se produljuje valjanost osobnih iskaznica, putovnica, vozačkih dozvola i oružanih listova.

12.27 Krenulo je i glasovanje. Prvo su na redu izmjene Općeg poreznog zakona. Međutim prije glasanja javio se Damjan Vucelić iz Živog zida. Tražio je povredu poslovnika i upitao što se dogodilo sa Zakonom o elektroničkim komunikacijama i kada će se o tome glasati.

'Zakon će doći na red i predložen je zaključak da se ide u druog čitanje. A ovo što ste vi napravili je povreda poslovnika i dajem vam opomenu', poručio mu je Jandroković.

Izmjene Općeg poreznog zakona donesene su jednoglasno, a njime se regulira i otpis odnosno odgoda plaćanja poreznih obveza.

Glasovalo se i o paketu turističkih zakona, a kako se moglo vijdeti prilikom glasovanja usvojeni su velikom većinom, a podržala ih je i većina oporba pa i zastupnici SDP-a i Mosta.

12.10 Iza podneva započelo je glasanje u improviziranom Saboru u dvorani hotela Westin. Na glasovanje je stiglo 128 zastupnika i zastupnica. Neki od njih nose i maske na licu, a razmak između zastupnika je oko 2 metra.

Odmah su zatražene i stanke, a među prvima je ona iz Mosta.

'Mjerama nisu pokrivene sve skupine građana, sezonci, blokirani i ovršeni građani. Mi smo uputili prijedlog za grđane s ovrhama, vlada najvljuje pomoć ali i odgađa pomoć građanima. Molim da raspravimo o svim tim zakonima. Predlažem da se rad Sabora nastavi do kraja ovog tjedna', rekao je Božo Petrov.

Plan je bio da nemamo ovaj tjedan sjednicu, pojasnio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković. 'Ali smo produžili i radili ova dva dana. Nismo stali od 15. siječnja s plenarnom sjednicom. Ne sjećam se da je ijedan Sabor radio ovako dugo u kontinuitetu, pratite malo kako rade drugi parlamenti. Bundestag je smanjio kvorum s polovice na jednu četvrtinu. Molio bih vas da shvatite da je ovo što radimo iznad stadarda prije koronavirusa, ali nemojte da idemo suprotno preporuka', kazao je Jandroković.

Stanku je zatražio i Hrvoje Zekanović, a nakon njega i Tomislav Panenić. Međutim, netom prije nego što je Panenić počeo obrazlagati stanku, među zastupnicima se čulo žamorenje. Predsjednik Sabora odmah je pitao što se dogodilo, a GLAS-ova Vesna Pusić kazala je kako je komentirala da nešto što je Zekanović rekao nije točno, na što joj je dobačeno 'kuš!'.

'Kolege molim Vas da se smirimo. Ako je to točno, izražavam najveću osudu toga što je napravio kolega Zekanović', rekao je Jandroković.

Podsjetimo, na početku današnjeg zasjedanja tek su se rijetki zastupnici pojavili u velikoj dvorani u Westinu, odnosno pojavili su se samo oni koji su došli braniti svoje amandmane.

Vlada je odbacila gotovo sve oporbene amandmane. Neki od zastupnika su tražili da se država zaudži kod HNB-a. 'Zadužit ćete se kod banaka i onda ćemo mi opet sve to vraćati', moglo se čuti od oporbe.

Vlada je odbila i amandmane oporbe na Zakon o lokalnim izborima, kojima se omogućuje odgađanje prijevremenih lokalnih izbora u Orahovici i općini Otok. Pritom se Vlada nije složila ni sa zaključkom Mosta kojim bi se Vladu obvezalo da pripremi zakone koji će omogućiti elektronsko i dopisno glasovanje, s obzirom da krajem godine Hrvatskoj slijede i parlamentarni izbori.

Plan je da se ujutro krene s izjašnjavanjem o amandmanima, u podne će se glasovati, slijedit će slobodni govori, pa SDP-ov paket zakona za pomoć gospodarstvu i završetak zasjedanja.

Nastavit ćemo 15. travnja, nadam se u zgradi na Trgu svetog Marka, rekao je jučer zastupnicima predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

  • +16
Sjednica Sabora u Westinu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL