povratak na staro

Sabor se od četvrtka vraća pretpandemijskom načinu rada, evo što se sve mijenja

17.05.2023 u 14:27

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je u srijedu da će Hrvatski sabor od četvrtka prestati raditi po posebnim uvjetima u kojima je radio zbog pandemije Covida-19 te se vraća starom načinu rada.

Jandroković je u izjavi novinarima nakon sjednice saborskog Predsjedništva podsjetio da je Hrvatski sabor zbog pandemije Covid-19 izmijenio Poslovnik i donio članak 293b koji je regulirao njegov način rada za vrijeme pandemije. No, budući je vlada proglasila kraj epidemije bolesti COVID-19 u Hrvatskoj, radit će kao što su to radili prije početka te pandemije.

Tako se više neće moći raditi u drugim saborskim dvoranama nego samo u glavnoj sabornici, nema više javljanja putem videolinka i mogućnosti glasovanja, a ni odbori više neće moći raditi putem videolinka već samo uz nazočnost članova odbora.

Također, produžuju se i minutaže za govore saborskih zastupnika. Tako pojedinačna rasprava više neće trajati pet minuta već deset, klubovi će umjesto deset moći govoriti po 15 minuta, a predlagatelji umjesto 20 će moći govoriti pola sata. Predsjedavatelji sjednicom će biti dužni dati stanke, ne samo formalno, već zaista u trajanju od deset do 30 minuta te će zastupnici govoriti sa svojih mjesta kada će govoriti pojedinačno ili će odgovarati na replike.

"Od sutra radimo po starom načinu rada Hrvatskog sabora", poručio je Jandroković navevši kako su se s tim suglasili svi predsjednici klubova.

  • +8
Sjednica Sabora Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Zamoljen za komentar nove porezne reforme, predsjednik Hrvatskog sabora rekao je da se treba sačekati do idućeg tjedna kada će Vlada predstaviti paket zakona i zakonska rješenja koja će ići u smjeru rasterećenja plaća. "Glavni cilj jest da neto plaće građana budu više. To je osnovna zamisao. Vidjet ćemo točno na koji način Vlada planira to učiniti", poručio je.

Osvrćući se na polemike vezane uz prirez i kako će funkcionirati jedinice lokalne samouprave bez njega, podsjetio je i da već sada imamo značajan broj njih koji nemaju prirez i dobro funkcioniraju.

Naveo je i da će, kako je shvatio iz dosadašnje rasprave, jedinice lokalne samouprave moći kompenzirati prihode koje su imale od prireza nekim drugim mjerama koje će Vlada predstaviti.