sjednica parlamenta

Sabor podržao sporazum s Mađarskom u borbi protiv prekograničnog kriminala, spominjao se i Sanader

19.09.2023 u 20:25

Bionic
Reading

Saborski zastupnici podržali su u utorak Sporazum između vlada Hrvatske i Mađarske o suradnji u borbi protiv prekograničnog kriminala, ali i upozorili na problem ilegalnih migranata i kriminalnih mreža koje iskorištavaju nepostajanje kontrola na schengenskom prostoru.

Državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić pojasnio je da je odredbe trenutno postojećeg međunarodnog ugovora iz 2008. potrebno prilagoditi kako bi policijski službenici dvaju zemalja što bolje i uspješnije surađivali u svakodnevnom obavljanju policijskih poslova.

Izmjenama sporazuma iz 2008. žele se, kaže, izbrisati postojeća ograničenja kojima se stvaraju prepreke koje otežavaju provedbu prekogranične potjere na državnim područjima ugovornih stranaka te područje zajedničkih graničnih ophodnji.

Katić je upozorio da kriminalne mreže iskorištavaju nepostojanje kontrola na schengenskom prostoru kako bi ostvarili svoje kriminalne aktivnosti te istaknuo da su zajedničke ophodnje vrijedan alat za sprječavanje toga.

Podsjetio je da su sporazum u Zagrebu u travnju potpisali potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, a mađarski ministar unutarnjih poslova Sándor Pintér.

Tijekom kraće rasprave Željko Sačić (Klub Hrvatskih suverenista) pozdravio je sporazum rekavši da je to veliki iskorak s javno- sigurnosnog aspekta jer će sada naša policija moći osumnjičenika za kaznena djela za koje je propisana kazna godinu dana ili više proganjati na cijelom području Mađarske. Isto tako i Mađari mogu u Hrvatskoj, dodao je.

Sačić je upozorio da i dalje ostaje otvoreno pitanje ilegalnih migracija jer je, ocijenio je, "naš sustav praktično neučinkovit otkad smo ušli u Schengen". "Do Schengena naša policija još mogla nešto učiniti da spriječi ilegalne ulaske", dodao je te upozorio da "postoji ozbiljna prijetnja" da Hrvatska postane hot- spot za migrante.

Podsjetio je i na slučaj direktora mađarske kompanije MOL Zsolta Hernádija koji je nedostupan hrvatskom pravosuđu, a koji je osuđen na izvršenje zatvorske kazne zbog davanja mita Ivi Sanaderu te za kojim je raspisana međunarodna tjeralica i europski uhidbeni nalog na što su se osvrnuli i Erik Fabijanić (Klub Socijaldemokrata) i Dalija Orešković (Klub Centra i GLAS-a).

"Jedno kazneno djelo, koje uključuje mito od 10 milijuna eura, oštetilo je jednu cijelu državu i gospodarske interese generacija  i generacija", ustvrdila je Orešković.