RASPRAVA U SABORU

U burnoj raspravi Furio Radin emotivno razotkrio svoju priču o udomljavanju

29.11.2018 u 11:24

Bionic
Reading

Saborski zastupnici započeli su raspravu o Zakonu o udomiteljstvu, koji je izazvao prijepor između partnera vladajuće većine. No, i prije nego što je ministrica obitelji Nada Murganić krenula predstavljati zakon, HNS je zatražio stanku

Stanku je zatražio HNS-ov Stjepan Čuraj. 'Smatramo da će zakon u velikoj mjeri donijeti poboljšanja i da će se više djece moći udomiti, no ono što fali da bi bio gotovo izvrstan je da se omogući i životnim partnerima, da njih ne isključujemo i diskriminiramo i da zakon bude pravno održiv jer će ovakvo isključivnje njih dovesti i do ocjene ustavnosti. Veća stigma je biti dijete u domu nego dijete u obitelji punoj ljubavi', kazao je Čuraj.

Stanku su zatražili i u GLAS-u. 'Radi se o zakonu koji je iznimno važan. Pokušavamo njime riješiti važno pitanje, a to je kriza udomiteljstva, i važno je da ne bude isključiv, diskiminatoran i da ga ne dovedemo u poziciju da se ocjenjuje njegova ustavnost', poručio je GLAS-ov Goran Beus Richembergh.

  • +13
Sjednica sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon stanke zakon je predstavila ministrica Nada Murganić, no prijepore s HNS-om nije spomenula.

Žestoke kritike prema ministrici Murganić, pljuštale i opomene

Prva replika stigla je od SDP-ovog Peđe Grbina. 'Prilikom prvog čitanja klub SDP-a pozvao vas je da predložite rješenja koja neće diskriminirati dio građana zbog spolne orijentacije. Vi ste napravili suprotno i sastavili rješenje koje diskriminira dio građana. Moje pitanje je jednostavno - zašto?', upitao je Grbin.

'Ovu odredbu ostavili smo iz postojećeg zakona i rukovodili smo se definicijom u Obiteljskom zakonu, koji je još uvijek na snazi. Mišljenja smo da su to osjetljiva obiteljsko-pravna područja i ovaj jedan najvažniji zakon poput Obiteljskog nam može bit smjernica', odgovorila je Murganić.

Replicirao je i SDP-ov Arsen Bauk. 'U javnosti je izbila svađa između dva koalicijska partnera. Ta svađa me podsjeća na svađu dvojice oko ćirilice, a onda kad ih je privela policija su se potpisali palcem, jer nisu znali pisati. Ova svađa je skretanje teme s bitnijih stvari', kazao je SDP-ov Arsen Bauk.

'Ja sam pročitala Obiteljski zakon koji definira slično kako smo mi predložili udomljenje. I vama i nama će dobro doći mišljenje Ustavnog suda', rekla je Murganić.

'Ovaj zakon je politički uškopljen i napravljen da zadovoljava ideološke potrebe HDZ-a', poručio je Mirando Mrsić iz Demokrata, kazavši da će se danas raspravljati o definiciji obitelji, umjesto da se raspravlja o djeci. Murganić mu je odgovorila: 'Vi zakon niste ni pročitali i vi ste htjeli oživjeti svoju politiku nametanjem ove teme. '

Replicirala je i Mostova Ines Strenja. 'I sama sam udomitelj, žalosno je čuti nametanje ovih ideoloških priča koja djeci neće pomoći. U Hrvatskoj je sklopljeno 174 životna partnerstva, koliko će od njih podnijeti zahtjev za udomljavanje? U odnosu na 3.000 djece koja su u udomljenim obiteljima. Na koji ćete način riješiti one koji su godinama udomitelji, a nemaju ni dana mirovinskog staža? Nemam nikakav problem sa istospolnim partnerima i ne zanima me raspravljati o toj temi, ja sam svoje o tome rekla', poručila je Strenja.

'Ovim zakonom vi kažete nije mi prihvatljivo životno partnerstvo kao udomitelji, ali kažete da su vam prihvatljivi svi oni koji su ubili dijete, svi oni koji su silovali dijete, svi oni koji su učinili štetu na račun djeteta nekada, ali je nastupila rehabilitacija. Zašto?', upitala je SDP-ova Marija Alfirev.

'Zakon je usklađen sa Zakonom o rehabilitaciji', jedino je što je odgovorila ministrica Murganić.

Pljuštale opomene

Ministricu Murganić branio je HDZ-ov Davor Ivo Stier. 'Ajmo razgoličiti što se tu pokušava učiniti. Oni koji vas kritiziraju danas ne žele se pomiriti s onim što piše u Ustavu, a to da je brak životna zajednica žene i muškarca. I oni to i dalje ne mogu prihvatiti. Napadi na vas su nastavak ili pokušaj onih koji se ne mogu pomiriti s tom odredbom Ustava', rekao je Stier.

No, za povredu poslovnika javio se potpredsjednik Sabora Furio Radin i to zbog iznošenja neistine. 'Brak izjednačavate s obitelji. Ali ne zasnivaju se sve obitelji na braku, imamo i izvanbračne zajednice koje su obitelji', rekao je Radin i dobio opomenu zbog povrede poslovnika, na što se pobunila oporba.

Za povredu poslovnika javio se i Stier, no povukao ju je, ali i ipak nastavio govoriti. 'Ja sam samo detektirao koja je politička motivacija ovih napada na ministricu', rekao je Stier i također dobio opomenu jer je povrijedio poslovnik.

Treću opomenu zaradio je Mostov Nikola Grmoja jer je isto povrijedio poslovnik. 'Povrijeđen je poslovnik jer je kolega Furio Radin licemjerno zlorabio poslovnik za neke sukobe, a zapravo je sve u Vladi dogovoreno između HDZ-a, HNS-a i manjina. Ne radite cirkus u Saboru', rekao je Grmoja.

'Kakav cirkus?! Ja sam dao opomenu kolegama Radinu i Stieru zato što je povrijeđen poslovnik i onda se vi javljate da je povrijeđen poslovnik. Sad i vi dobivate opomenu. Vodimo raspravu koja je važna za hrvatsku javnost i čuvajmo jedni druge i budimo korektni jedni prema drugima', poručio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

GLAS-ova Anka Mrak Taritaš upitala je koliko ima zahtjeva životnih partnera da budu udomitelji. 'Imamo informaciju o jednom slučaju, jednom zahtjevu', odgovorila je ministrica Murganić.

Radin: Godinama sam udomljavao djecu

Iako je jasno da će Klub HDZ-a podržati ovaj zakon, klub nacionalnih manjina glasat će po savijesti. No, onaj koji će sigurno podržati HNS-ov amandman je zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin, koji je u raspravi otkrio da s udomljavanjem i sam ima iskustva.

'Kad sam bio mlad udomljavao sam djecu preko vikenda. Išao bih u Nazorovu, bio sam psiholog pa sam poznavao... nisu me ništa tražili posebne kvalifikacije jer sam imao kvalifikacije, bio sam oženjen i imao sam dvoje djece. Godinama smo udomljavali djecu. Bili su to brat i sestra iz Zagorja. Ja sam uvijek išao po njih i kada bi ja ušao unutra prema meni bi trčalo barem 30-tero djece s dignutim rukama i rekli - uzmi mene, uzmi mene. Ova tematika mi je itekako pri srcu. Osim što nema razlike između heterseksualnih i homoseksualnih parova ili pojedinaca, i da nema svih istraživanja, sve je bolje od onog što se može vidjeti u takvim sirotištima', rekao je Radin.

Bernardić: Neka ministrica na jedan dan bude partner u istospolnoj zajednici

Da udomitelji trebaju biti i istospolni parovi smatra šef SDP-a Davor Bernardić. 'Kada ćete djecu konačno staviti na prvo mjesto? Kada ćete građane konačno prestati dijeliti na građane prvog i građane? Kada ćete nadrasti klerikalnu zatvorenost i otvoriti se za progresivnost i promjene koje su u svijetu već odavno nastupile? Ovaj zakon je prilika da iskoračimo naprijed, ali vi biste se uporno zadržavali na mjestu ili vraćali unazad, ako treba i do srednjeg vijeka', kazao je Bernardić vladajućima.

Upitao je vladajuće čega se boje kad onemogućuju udomljavanja djece istospolnim parovima. 'Bojite li se da bi djeca mogla naučiti što su ljubav, tolerancija i prihvaćanje različitosti? Bojite li se da bi mogli odrasti u bolje ljude koji ne prihvaćaju nazadnost?', upitao je Bernardić.

'Želio bi predložiti ministrici Murganić da na jedan dan uđe u ulogu partnerice u istospolnoj zajednici, možda otkrije da bi u toj obitelji bila izvrsna majka ili otac. Svejedno', rekao je Bernardić.

U ime SDSS-a Dragana Jeckov podsjetila je i na pismo 200 stručnjaka i znanstvenika, koji su upozorili da treba poštovati raznolikost obiteljskih zajednica u Hrvatskoj. Podsjetila je da je SDSS još u prvom čitanju rekao da se kao udomitelje treba uvesti i životne partnere. 'Klub SDSS-a će glasati po svojoj savijesti, a pri tome ćemo imati na umu dobrobit djece i suzbijanje diskriminacije po bilo kojem osnovu', kazala je Jeckov.

Beus Richembergh: Sramim se nekih stvari koje smo napravili, ali nemojte vi biti još gori

U svojim izlaganjima zastupnici HDZ-a oporbi su odgovarali što istospolne partnere kao udomitelje nije uvela kada je SDP-ova Vlada bila na vlasti. Odgovorio im je Beus Richembergh. 'Ako smo mi bili loši i budalasti, nemojte biti i vi. Ta Vlada nije bila dovoljno sposobna, ono što je radila nije bilo dovoljno, u nekim resorima ja se sramim toga što smo napravili, ali nemojte se vi sutra sramiti zbog toga. To što smo mi bili gori, ne daje pravo vama da budete još gori. Vodite državu naprijed, a ne nazad. Otvorite joj prozore, otvorite joj vrata, neka uđe sunce, neka uđe svjetlo. Nemojte gledati što je bilo prije pet godina jer će vam se onda otvoriti što je HDZ-ova vlada radila prije sedam godina ili prije 15 godina. Nikad kraja toj zabavi', rekao je Beus Richembergh.

HDZ-ov Stevo Culej upitao je Richembergha 'bi li dijete dao na udomljavanje normalnom paru: muškarcu i ženi ili dvojici s gay pridea, gole guze, koji mlataraju i mačuju se pred djecom'. Predsjedavajući Furio Radin odmah ga je upozorio da pazi na riječi koje koristi, a odgovor mu je stigao i od zastupnika GLAS-a.

'Tu vam nema odgovora da i ne, jer ni vi ni ja ne ispunjavamo uvjete da bi djecu dali na udomljavanje, ne daj Bože na posvajanje. Procjeniteljski timovi odlučuju u najboljem interesu djeteta, Ako dijete nema tko drugi udomiti onda nema rasprave tko je koje boje kože ili spolne orijentacije nego gdje mu se nudi kao najbolje rješenje', rekao je Richembergh.

Podsjetimo, HNS je već ranije zatražio da se udomljavanje omogući i istospolnim partnerima, no HDZ na to na kraju ipak nije pristao. Stoga su u HNS-u podnijeli i amandmane, te poručili ako ne budu prihvaćeni da će oko zakona biti suzdržani. HDZ i premijer Plenković jasno su dali do znanja da neće prihvatiti amandmane, a s obzirom da im je za zakon potrebna obična većina, HNS-ove ruke im neće nedostajati. Šef HNS-a Ivan Vrdoljak najavio je pak da će zakon u tom slučaju poslati na ocjenu ustavnosti.

Vlada, koja je Zakon predložila, ističe da će on omogućiti povećanje broja udomiteljskih obitelji, regionalnu ravnomjernost udomiteljstva, te uspostavljanje udomiteljstva kao zanimanja za nezaposlene udomitelje.

U Hrvatskoj je u 2016. bilo 3.049 udomiteljskih obitelji, 1.492 za djecu i mladež i 1.557 za odrasle i starije osobe. U udomiteljskim obiteljima za djecu i mladež bilo je smješteno 2.342 korisnika, a u onima za odrasle i starije 4.459 korisnika. U domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi bilo je smješteno je 864 djece.

Najveći broj udomiteljskih obitelji je na području Zagrebačke županije i Grada Zagreba, malo ih je u južnim i priobalnim područjima Republike Hrvatske.