u subotu, 7. listopada

Sabor otvara vrata i poziva građane na susret s predsjednikom i zastupnicima

04.10.2023 u 12:42

Bionic
Reading

Hrvatski sabor će u subotu u povodu obilježavanja Dana Hrvatskoga sabora 8. listopada otvoriti vrata građanima koji će bez prethodne najave moći obići zgradu parlamenta i susresti se s predsjednikom Sabora i zastupnicima

„U povodu Dana Hrvatskog sabora koji pada u nedjelju, u subotu se organizira tradicionalni dan otvorenih vrata, pozivam građane da dođu u Hrvatski sabor kao i svih prethodnih godina, osim za vrijeme epidemije covida, svi su dobrodošli”, kazao je u srijedu predsjednik Sabora Gordan Jandroković na početku sjednice.

Ranije se 8. listopada obilježavao se kao Dan neovisnosti, bio je državni blagdan i neradni dan, no novim zakonom o blagdanima iz 2020. utvrđeno je da se taj dan obilježava kao spomendan Dan Hrvatskoga sabora u sjećanje na dan kada je Sabor Republike Hrvatske 1991. jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Hrvatske s bivšom državom SFRJ.

  • +7
Sjednica Hrvatskog Sabora Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Sabor je tu značajnu odluku donio nakon što je prethodnoga dana istekao tromjesečni moratorij na hrvatsku Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti koju je donio 25. lipnja 1991. te nakon što su zrakoplovi JNA bombardirali Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom. Zbog sigurnosnih razloga, svoju povijesnu sjednicu Sabor je 8. listopada 1991. održao u zgradi Ine u Šubićevoj ulici u Zagrebu.

Gordan Jandroković najavio Dan otvorenih vrata Sabora Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatski sabor

Na dan otvorenih vrata zainteresirani građani će u subotu od 10 do 17 sati moći se upoznati s najvažnijim informacijama o radu Sabora, razgledati Sabornicu, Malu vijećnicu, protokolarne dvorane i salone, repliku Bašćanske ploče. Posjetitelji će se također moći družiti i razgovarati s predsjednikom Sabora Jandrokovićem kao i ostalim saborskim zastupnicima. Manifestacija je to koja izaziva veliko zanimanje zahvaljujući kojoj je saborskim hodnicima proteklih godina prošlo tisuće građana.