DIVLJACI NA TRIBINAMA

Sabor osudio govor mržnje u Varaždinu

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 14.10.2009 15:14
  • Objavljeno 14.10.2009 u 12:47
navijači varaždina hrvatska-srbija U-21

navijači varaždina hrvatska-srbija U-21

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Andrej Švoger

Većina saborskih klubova osudila je danas nacionalističko skandiranje tijekom jučerašnje nogometne utakmice mladih reprezentacija Hrvatske i Srbije u Varaždinu, a dio klubova zatražio je da se ubuduće, bude li s tribina upućivan govor mržnje, prekidaju utakmice

Prvi je zbog govora mržnje prosvjedovao SDSS-ov zastupnik Milorad Pupovac, koji je nakon desetominutne stanke koju je sam zatražio, sa saborske govornice poručio da se i tijekom jučerašnje utakmice sa tribina varaždinskog stadiona skandiralo 'Ubi, ubi, ubi ga, ubi Srbina'.

Kosor: To više nećemo tolerirati

Premijerka Jadranka Kosor danas se u ime Vlade pridružila osudi koju su,zbog govora mržnje tijekom jučerašnje nogometne utakmice u Varaždinu, iznijelisaborski klubovi, te najavila oštrije mjere protiv takvog, kako ga je nazvala,divljačkog ponašanja, pa i mogućnost prekidanja utakmica.'U ime Vlade osuđujem takvu vrstu divljaštva i poruka je da to nećemotolerirati, to nitko više ne može tolerirati', poručila je premijerka sasaborske govornice.'Sve dok se utakmice ne budu prekidale, sve dok se televizijski prijenosi nebudu prekidali, do tada divljaci neće shvatiti poruku. U tom će smislu Vladaraditi, uz vašu potporu', poručila je zastupnicima.

Naglasio je da HTV-ov komentator nije smatrao nužnim ukazati na taj govor mržnje, već je kao problematično ponašanje navijača označio bacanje baklji u teren, a tek je pred kraj utakmice skandiranje okarakterizirao kao nešto nepoželjno.

Pupovac je podsjetio i da je liječnik u Otočcu nedavno pacijentu uskratio pomoć jer je srpske nacionalnosti, da je Radio Split prenosio koncert na kojemu se također uzvikivalo 'Ubi Srbina'.

'Je li to kontekst u kojemu mijenjamo Ustav, je li kontekst u kojemu naše Ministarstvo vanjskih poslova piše prosvjednu notu državi koja je zabranila takve poruke na svom teritoriju', upitao je Pupovac.

Ocijenio je da će promjene hrvatskog Ustava, ne pokaže li država čvrst otklon od takvih pojava, ostati samo puka formalnost. 'Ako tako ostane, ustavne promjene neće biti ništa više od puke formalnosti', poručio je Pupovac

Predsjednik Sabora Luka Bebić njegov je istup ocijenio 'potpuno opravdanim', te uputio zastupnike da svoje rasprave o govoru mržnje pripreme za točku dnevnog reda posvećenu Izvješću o napretku u područjima kulture govora, potpunog i objektivnog informiranja, razvitka javnih sadržaja u ostvarivanju programa HTV-a.

Na Pupovčev istup reagirali su i neki zastupnički klubovi. Vladimir Šeks (HDZ) naglasio je da se dio navijača koji je skandirao nacionalističke i rasističke poruke ogriješio o najviše ustavne vrednote koje jamče slobodu i ljudska prava svim građanima.

Ocijenio je da bi varaždinska utakmica trebala biti prekretnica, 'Rubikon', da se inicijativa svjetske nogometne federacije o zabrani rasističkih i svih drugih poruka mržnje na sportskim priredbama djelotvorno primijeni i u Hrvatskoj.

'Sve druge akcije zakonodavnog tijela, zakoni o navijačima koje smo donijeli, nisu urodili plodom, na našim se stadionima i dalje viče ne samo 'Ubi Srbina', nego i 'Cigana', 'tovara', 'purgera'. To se mora zaustaviti', poručio je Šeks.

Naglasio je da bi se utakmice, budu li i dalje s tribina upućivane poruke govora mržnje, trebalo odmah prekidati i prazniti stadione, 'jer nema drugoga lijeka'. Zoran Milanović (SDP) podržao je Pupovčev prosvjed, rekavši da je 'javnost već pomalo otupjela' na govor mržnje te da stoga na takve pojave stalno treba upozoravati.

Naglasio je da je od skandiranja navijača te govora mržnje lokalnih čelnika ipak opasnije kada takve pojave, smišljeno i kalkulirano, dolaze od političara. 'Između takve poruke i repetiranja kratak je korak', kazao je Milanović.

I Vesna Pusić je u ime HNS-a od Sabora zatražila da osudi jučerašnje ponašanje hrvatskih navijača, ali i HTV-a 'koji nije momentalno prekinuo prijenos utakmice'.'Dok se to ne počne događati (prekid) i dok organizatori zbog toga ne snose financijske posljedice, do tada mi takvom nečuvenom ponašanju nećemo stati na kraj', kazala je.

Damir Kajin
(IDS) ističe da država treba stati na kraj govoru mržnje na utakmicama, ali i u svim drugim segmentima društva. 'To mora prestati! Ima toga još na repertoaru - ubi Janeza, ubi Mesića, ubi Kajina. Dosta tog ubijanja, dosta zauzimanja za one koji vode tu politiku, ministre vanjskih poslova, dosta tog primitivizma i plašenja hrvatskih građana', rekao je.

Žaljenje i ispriku zbog ponašanja navijača u njegovu gradu izrazio je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, koji je u ime Kluba HSLS/SDA rekao su navijači, nažalost, zlouporabili domaćinstvo i gostoprimstvo Varaždina 'na grub šovinistički i nacionalistički način'. No, istaknuo je da je riječ o manjoj skupini navijača čijem se nacionalističkom skandiranju nije pridružila većina na stadionu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi