oporbena inicijativa

Sabor: Odbori nisu podržali prijedlog o pobačaju u Ustavu

12.07.2022 u 17:28

Bionic
Reading

Saborski odbori za Ustav, Poslovnik i politički sustav (35. sjednica) i za zakonodavstvo na zajedničkoj sjednici u utorak nisu podržali prijedlog 40 zastupnika da se u Ustav unese odredba o pravu žene na izbor o rađanju.

Taj prijedlog podnijeli su zastupnički klubovi lijevo-liberalne oporbe, uz dio zastupnika vladajuće većine iz HSLS-a i Reformista, tražeći da se u Ustav uvrsti da žena samostalno i slobodno odlučuje o rađanju, a država osigurava pretpostavke za ostvarivanje tog prava.

Peđa Grbin (SDP) kazao je da razlog zbog kojeg to predlažu je što žele da se tom pravu osigura maksimalna zaštita te da se tretira kao i druga ljudska prava, da pravo na izbor bude maksimalno zaštićeno i zajamčeno svakoj ženi.

"Pravo žene da odlučuje o svom tijelu, o rađanju i o svom izboru mora biti u Ustavu kao temeljnom pravnom i političkom aktu u društvu", istaknuo je.

Grbin je pritom dodao da ne dovode u pitanje pravo na priziv savjeti.

Prijedlog sadrži i pozitivnu obvezu države u ostvarivanju tog prava jer dosadašnja praksa pokazuje da unatoč zakonu koji osigurava prvo na pobačaj da se ono ne ostvaruje, dodala je Sandra Benčić (Možemo).

"Bitno nam je, ne samo da to pravo deklarativno uđe u Ustav nego da bude praktično i ostvarivo, da postavi jasnu obavezu državi kao i posljedično da bude osnova za naknadu štete ženama koje to pravo nisu mogle ostvariti”, rekla je Benčić.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) kaže kako je postojeće stanje alarmantno i da će vjetrovi koji su zapuhali iz Amerike zapuhati i u Hrvatskoj. Za neke naše sugrađanke je medicinski prekid trudnoće apsolutno nemoguć, za mene je to civilizacijsko pitanje i mora biti definiramo Ustavom, ustvrdila je.

Branko Bačić (HDZ) podsjeća da se o istoj temi raspravljalo prije dva mjeseca te da su tada iz HDZ-a jasno poručili da na razini vladajuće većine nema konsenzusa oko toga.

"Riječ je o kompleksnom pitanju, pravnom, moralnom, etičkom i medicinskom, nije jednostavno oko takvog pitanja uspostaviti konsenzus", kazao je .

U HDZ-u se zalažemo za zaštitu života za koji smatramo da počinje začećem, ali poštujemo i pravo žene na privatnost, zdravlje i slobodu izbora i pravo izbora, te želimo da prekid trudnoće bude izuzetak, poručio je.

Istaknuo je i kako je pravo na prekid trudnoće uređeno postojećim zakonom te kako neće doći do zabrane prekida trudnoće u Hrvatskoj. Ako je nešto propisano zakonom, a dolazi do kršenja tog zakona, treba inzistirati da se zakon provodi, poručio je Bačić.