OTPOR VRHOVNOM SUDU

Biden poručio Amerikancima: 'Glasajte, glasajte, glasajte, pobačaj i slobode brane se na biralištu!'

08.07.2022 u 21:33

Bionic
Reading

Joe Biden, kojeg optužuju da je bio pasivan u obrani prava na pobačaj, pozvao je u petak birače, posebno biračice, da u što većem broju glasaju na idućim parlamentarnim izborima kako bi pružili otpor Vrhovnom sudu "koji se oteo kontroli" i "ekstremnim" planovima republikanaca što se tiče privatnosti.

Biden je pod pritiskom pristaša, osobito progresivaca, da nešto poduzme pošto je u lipnju Vrhovni sud s većinom sudaca konzervativnog opredjeljenja, ukinuo povijesnu presudu u slučaju Roe protiv Wadea kojom je prije 50 godina legaliziran pobačaj.

"Za ime Božje, u studenom su izbori, glasajte, glasajte, glasajte!", pozvao je američki predsjednik u kratkom i borbenom govoru u Bijeloj kući.

Joe Biden obećao je da će uložiti "veto" ako republikanska stranka pobijedi na ovim izborima i donese zakon o zabrani pobačaja u čitavoj zemlji.

Govor, održan u prigodi potpisivanja izvršne uredbe o nizu propisa ograničenog dometa koje su američkom predsjedniku na raspolaganju, Bidenov je pokušaj da se obrani od oštrih kritika iz vlastitog tabora.

Mnogi demokrati i aktivisti misle da su predsjednik i njegova administracija, očito zatečeni odlukom Vrhovnog suda o pobačaju, koja se ipak mogla očekivati, morali učiniti više, pa i biti politički agresivniji.

Rekavši kako je siguran da će "rekordan broj" Amerikanki izaći na birališta na izborima na sredini mandata u studenom, Biden je priznao: donošenje saveznog zakona je "najbrži put" za povratak prava na prekid trudnoće u čitavoj zemlji.

Moć američkog predsjednika je ograničena, jer savezne države mogu donijeti zakone kojima bi se limitiralo pravo na pobačaj i pristup kontracepciji, pa predsjednikova uredba ima samo ograničeni utjecaj.

Biden će narediti ministarstvu zdravstva da zaštiti i proširi dostupnost "lijekovima za abortus" koje je odobrila Uprava za hranu i lijekove, navodi Bijela kuća.

Stručnjaci kažu da je malo vjerojatno da će lijekovi za prekid rane trudnoće biti dostupni ako se ne budu davali na recept.

Predsjednička uredba neće  se odnositi na savezne države koje su već ograničile pristup tim lijekovima.

Biden će uz to narediti ministarstvu da osigura ženama pristup hitnoj medicinskoj pomoći, usluzi planiranja obitelji i kontracepciji, uključujući intrauterini uložak (IUD).

Državni odvjetnik i Bijela kuća osigurat će odvjetnike koji bi besplatno pravno savjetovali pacijentice koje žele abortirati te liječnike i ustanove koje obavljaju pobačaj.

"To uključuje i zaštitu prava na putovanje izvan države radi medicinske zaštite", stoji u priopćenju Bijele kuće.

Vrhovni sud je vratio saveznim državama ovlast da odlučuju o pobačaju. Rezultat toga je da žene s neželjenim trudnoćama putuju u druge države gdje je pobačaj legalan i dostupan, kupuju lijekove za prekid trudnoće preko interneta ili obavljaju potencijalno opasne pobačaje izvan službenih zdravstvenih ustanova.