godina je 2021.

Sabor nabavlja spremnike za plastiku, metal i staklo

10.06.2021 u 18:11

Bionic
Reading

Hrvatski sabor će, prema naputku svoga predsjednika Gordana Jandrokovića, nabaviti i posebne spremnike za odvajanje i odlaganje plastične i metalne ambalaže te stakla, potvrđeno je Hini u srijedu poslijepodne

„Za ubuduće, prema današnjem naputku predsjednika Sabora, nabavit će se i posebni spremnici za odvajanje i odlaganje plastične i metalne ambalaže te stakla, čime će se dodatno unaprijediti razvrstavanje otpada u zgradi Hrvatskoga sabora“, poručili su iz Sabora.

Naglasili su pritom da se u Saboru, uz miješani komunalni otpad, posebno razdvaja papir u svim uredskim prostorijama već 25 godina, te biootpad u odgovarajućim spremnicima u sanitarnim prostorijama.

O kojim se količinama otpada radi, iz Sabora su pokazali na primjeru ovogodišnjeg travnja.

Komunalne tvrtke odvezle su 39 spremnika miješanog otpada, tri spremnika po 240 litara biootpada te dva spremnika po 1100 litara plastičnog otpada. Količine odvezenog papira nisu mogli preciznije odrediti, s obzirom da se odvozi zajedno s papirom iz zgrade Vlade.

„Sabor će i dalje doprinositi odgovornom zbrinjavanju otpada i smanjenju njegova štetnog djelovanja na ljudsko zdravlje i okoliš“, poručili su.

Pitanje odvajanja otpada u Saboru otvoreno je za današnje rasprave o gospodarenju otpadom koji će uvesti nove strandarde u to područje. „Krenimo od Sabora, umjesto samo kutija za papir, uvedimo i one za plastiku“, predložila je Marijana Puljak (Centar), a poduprli resorni ministar Tomislav Ćorić i predsjednik Sabora Jandroković.

„Najavljujem da će Tajništvo dobiti zadaću da poradi na dodatnom odvajanju“, obećao je Jandroković.

Suverenist Hrvoje Zekanović upozorio je, međutim, da se ne radi samo o Saboru. Radi se o ministarstvima, s obzirom na korona mjere svi se, umjesto u restoranu, hrane u svojim uredima, radi se o tonama otpada koji nitko ne razvrstava, kazao je zastupnik pa izbrojio kako se radi o stiroporskoj posudi, vrećici i jednokratnom priboru. „Smatram da od glave riba smrdi“, izjavio je.

Slijedom novog zakona, od idućeg mjeseca zabranit će se prodaja određenih jednokratnih plastičnih proizvoda, a od 1. siječnja iduće godine i laganih plastičnih vrećica za nošenje.