ZAJEDNIČKI PRIJEDLOG

Sabor kreće u dogovor oko preferencijskog glasovanja

21.10.2014 u 14:25

Bionic
Reading

Ako se parlamentarne stranke uspiju dogovoriti, zastupnici bi mogli iznjedriti zajednički prijedlog izmjena izbornog zakonodavstva, za koji se nadaju da bi bio izglasan do veljače sljedeće godine. Takav je načelan dugoročni dogovor postignut danas na Predsjedništvu Sabora, no tek treba vidjeti koliko će zastupnici biti uspješni u međusobnom dogovaranju

Zastupnici i parlamentarne stranke imat će rok od dva tjedna, odnosno do 3. studenog da predlože što sve žele mijenjati u izbornom zakonodavstvu, potvrdio je novinarima nakon sjednice Predsjedništva šef Sabora Josip Leko.

'Prijedlog je da se nakon toga zajednički raspravlja o svim inicijativama, a da se nakon objedinjene rasprave vrati u klubove zastupnika i potiče klubove da u parlamentarnom dogovaranju pokušaju naći zajednički prijedlog za izmjene zakona', kazao je Leko.

Te izmjene zakona, ako će se pratiti danas postignut dogovor i procedura, mogle bi biti donesene u skladu s preporukama Venecijanske komisije i propisa koji postoje u Hrvatskoj da se izborno zakonodavstvo ne smije mijenjati godinu dana prije izbore. Drugim riječima, u Saboru se nadaju da će kroz konsenzus zajednički prijedlog izmjena izbornog zakonodavstva izglasati najkasnije do veljače.

Iako je prošloga tjedna bilo rečeno da će Leko predstavnike saborskih klubova danas upoznati s Josipovićevim pismom na temu izbornog zakonodavstva, to nije bila direktna tema dnevnog reda Predsjedništva.

'Na dnevnom je redu bio rad Sabora i nekoliko prijedloga već uvrštenih u dnevni red Sabora koji traže izmjene i dopune izbornog zakonodavstva, pa u okviru toga je i pismo predsjednika RH i inicijativa građana U ime obitelji. Ništa normalnije nego da se u okviru parlamenta pokuša naći što bi moglo biti zajedničko u Saboru', kazao je Leko.

Da će se postići neki dogovor u Saboru, nada se i nezavisna zastupnica Jadranka Kosor. 'Imamo dovoljno vremena, možemo puno razgovarati i možemo se dogovoriti i vjerujem da ćemo ići u nove izbore za parlament s novim detaljima izmijenjenog izbornog zakonodavstva', kazala je Kosor.

Na suglasje je spreman i HDZ, čiji je Davorin Mlakar podsjetio da je upravo njegova stranka uvela preferencijsko glasovanje na izborima za Europski parlament.

'Time smo napravili mali eksperiment da vidimo kako će preferencijsko glasovanje biti dočekano kod birača. S obzirom na to da su mnogi to koristili na izborima, mislimo da je to dobar put. No to nije jedina stvar o kojoj bismo mi razgovarali – tu postoji pitanje zamjena zastupnika u slučaju preferencijskog glasovanja te hoćemo li uvesti jedan ili više preferencijskih glasova i čitav niz drugih pitanja koja nitko nije pokrenuo', kazao je Mlakar.

HDZ u razgovorima neće odustati od svog uvjeta da se drugačije uredi glasovanje dijaspore, odnosno hrvatskih državljana izvan Hrvatske koji trenutačno mogu glasovati isključivo u diplomatskim i konzularnim predstavništvima i izabrati fiksno tri zastupnika.

'To je jedno od temeljnih pitanja, da se pravo glasa garantira svima onima kojima to garantira i Ustav, a mislimo da je postupanjem ove Vlade preko 400 tisuća ostalo bez prava glasa', poručio je Mlakar.

Podsjetimo, na dnevnom redu Sabora već postoje prijedlozi izmjena izbornog zakonodavstva koje su u proceduru poslali Hrvatski laburisti, zastupnica Reformista Natalija Martinčević te prijedlog iza kojeg stoje nezavisni zastupnici Jadranka Kosor, Josip Kregar i SDP-ov Gvozden Srećko Flego, a ovih bi dana u proceduru trebao biti upućen i prijedlog Kluba zastupnika SDP-a.

Upravo oni trebali bi se naći na objedinjenoj saborskoj raspravi negdje iza 12. studenog. Naime, ranije ne može, jer kako je izvijestio predsjednik Sabora Josip Leko, parlament već sljedećeg tjedna ide na stanku.