nacionalna iskaznica

Sabor dao 'zeleno svjetlo' za povlastice u prometu osobama s invaliditetom

27.10.2023 u 11:36

Bionic
Reading

Vladini predstavnici u petak su prihvatili nekoliko amandmana HDZ-ove Ljubice Lukačić na prijedlog Zakona o povlasticama u prometu kojim se na gluhonijeme proširuje kategorija osoba s invaliditetom koje imaju pravo na oslobađanje plaćanja cestarine na autocestama

Oslobođenje plaćanja cestarine za osobni automobil kojim se prevoze proširilo bi se i na osobe s invaliditetom kojima je utvrđeno stopostotno oštećenje osjetila sluha.

Do uspostave novog sustava elektroničke naplate cestarine osobe s invaliditetom trebat će Nacionalnu iskaznicu osoba s invaliditetom dati na uvid blagajniku radi utvrđivanja identiteta i evidentiranja korištenja autoceste. Nakon uvođenja novog sustava korištenje prava bit će regulirano kroz sustav te od strane djelatnika upravitelja autoceste.

Vladini predstavnici odbili su nekoliko oporbenih amandmana kluba Domovinskog pokreta, kao i sve oporbene amandmane na konačni prijedlog Zakona o mjerama ograničavanja među kojima su bili oni Davora Dretara (Domovinski pokret) i kluba Možemo!

Izrazivši nezadovoljstvo odbijanjem amandmana vezanog uz nadzor nad provedbom mjera ograničavanja Urša Raukar Gamulin (Možemo!) rekla je da je tu neophodan neovisan nadzor.

"Neprihvatljiva je situacija u kojoj tijela koja su zadužena za provedbu sankcija ujedno ju i kontroliraju. To je prečesta praksa i smatramo da to nije dobro", rekla je.

Smatra kako bi se ovlast za nadzor sankcija trebalo prepustiti Hrvatskom saboru koji bi onda kroz svoje procedure odlučio o formatu (kroz Odbor ili Nacionalni odbor) kojim će nadzirati provedbu sankcija.